Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2018 17:23

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στην εκδήλωση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων

Η προσφορά των ηλικιωμένων μας είναι ανεκτίμητη. Οι ηλικιωμένοι έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη κοινωνία μας, μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που μεταδίδουν στις νεότερες γενιές, καθώς και μέσα από το εθελοντικό έργο που συχνά προσφέρουν, αλλά και να μην ξεχνούμε και τη διαχρονική συμβολή τους στην ανατροφή των εγγονιών και στη στήριξη της οικογένειας. Σε  κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο η ενεργοποίηση της τρίτης ηλικίας, συμβάλλει στην ανάπτυξη, μέσω της εθελοντικής προσφοράς, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Είναι η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη ραγδαία αύξηση.

Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να παρέχουμε ποιότητα ζωής στους ηλικιωμένους μας και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Είναι ευθύνη της πολιτείας, αλλά και της κοινωνίας. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οργανωμένοι φορείς, όπως η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων. Ο εθελοντισμός, αλλά και οι εθελοντικοί φορείς, συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών, και άλλων προβλημάτων. Αναδεικνύονται ως σημαντικός βραχίονας του κράτους, χωρίς φυσικά να αντικαθιστούν την ευθύνη του κράτους να παρέχει στους πολίτες του, την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.

Και η ενεργός γήρανση είναι σημαντικός πυλώνας για εμάς. Μέσα από έρευνες αναδεικνύεται ότι η συμμετοχή των ηλικιωμένων στα κοινά και η ενίσχυση δράσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, συμβάλλει κατά 40% στη βελτίωση της πνευματικής και σωματικής υγείας των ηλικιωμένων μας.  

Για αυτό τον λόγο με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κερύνειας, αλλά και τα μέλη της Ομοσπονδίας για το σημαντικό, πολυδιάστατο έργο τους και τη συμβολή τους στη βελτίωση της ποιότητας των ηλικιωμένων μας, αναδεικνύοντας τον εθελοντισμό ως σημαντικό εργαλείο στήριξής τους.

------------------------------

(ΜΓ/ΣΧ)