Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2018 13:59

Στο Ισραήλ ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2018, στο Ισραήλ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε και παρακολούθησε την έναρξη των εργασιών ειδικού σεμιναρίου Ισραήλ-Κύπρου για τη διαχείριση των υδάτων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σεμινάριο, στο οποίο συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και εκπρόσωποι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, των αγροτικών οργανώσεων και άλλων οργανισμών, συνδέσμων, εταιρειών και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το θέμα.

Στο πλαίσιο του διήμερου σεμιναρίου, εκτός από την παρακολούθηση παρουσιάσεων για τις καινοτόμες δράσεις και πολιτικές που έχει υιοθετήσει το Ισραήλ για το υδατικό πρόβλημα και την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται, με επιτόπου επισκέψεις σε πρωτοποριακές εγκαταστάσεις διαχείρισης υδάτων στις πόλεις Nazareth Illit και Afula.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της, με την παρατεταμένη ανομβρία να αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές συνέπειες. Οι στενοί δεσμοί φιλίας που συνδέουν το Ισραήλ με την Κύπρο, τόνισε ο κ. Καδής, θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα, αξιοποιώντας την εμπειρία, τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει επί του θέματος.

Ο Υπουργός επεσήμανε, επίσης, τα τεράστια βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με αποτέλεσμα η στρατηγική του ή μέρος αυτής να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για τις χώρες της περιοχής και ειδικά για την Κύπρο.

Η εποικοδομητική συζήτηση που διεξήχθηκε στο πλαίσιο του σεμιναρίου, έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες από την Κύπρο να διερευνήσουν και να εντοπίσουν πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί από το Ισραήλ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας.

Αργότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κ. Καδής θα έχει κατ’ ιδίαν και ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομόλογους του Υπουργούς Γεωργίας και Περιβάλλοντος του Ισραήλ, με τους οποίους θα συζητήσει σημαντικά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Θα έχει επίσης εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

(ΜΑΚ/ΜΓ/ΣΧ)