Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2018 14:32

Σε επίπεδο ρεκόρ οι τουριστικές αυξήσεις και τον Σεπτέμβριο 2018

Οι αφίξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2018 που ανακοίνωσε σήμερα, 17 Οκτωβρίου 2018, η Στατιστική Υπηρεσία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο (520 χιλιάδες), σημειώνοντας αύξηση 7,5% συγκριτικά με το 2017, κατατάσσοντας τον συγκεκριμένο μήνα ως τον ιστορικά πιο επιτυχημένο Σεπτέμβριο στα χρονικά του κυπριακού τουρισμού. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέχεια στα ρεκόρ που καταγράφηκαν τους προηγούμενους μήνες του 2018, αφού όλοι ανεξαιρέτως αποτέλεσαν ιστορικά ρεκόρ αντίστοιχων ημερολογιακών μηνών.

Η αύξηση Σεπτεμβρίου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική αφού οι αμέσως προηγούμενοι μήνες, Αύγουστος και Ιούλιος, δεν παρείχαν περιθώρια αυξήσεων, λόγω του περιορισμένου αριθμού διαθέσιμων κλινών και των συνθηκών ψηλών πληροτήτων που προέκυψαν, λόγω αυξημένης ζήτησης. Αντίθετα, τον Σεπτέμβριο, όπου και παρατηρήθηκε προσφορά στις διαθέσιμες κλίνες, ακολούθησε και σημειώθηκε αύξηση +7,5% αφίξεων, σε σύγκριση με την αύξηση +2,1% τον Αύγουστο και +1,6% τον Ιούλιο.

Όσον αφορά τη συνολική χρονική περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018, τα αποτελέσματα είναι επίσης πολύ ικανοποιητικά. Με δεδομένο ότι όλοι οι μήνες του 2018 μέχρι και τον Σεπτέμβριο σημείωσαν ιστορικά ρεκόρ, οι συνολικές 3.239.760 αφίξεις περιηγητών που σημειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 αποτελούν επίσης ιστορικό ρεκόρ εννιαμήνου, αυξημένο κατά 7,9% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Οι πλείστες αγορές κατά την εν λόγω περίοδο, με εξαίρεση τη Ρωσία και το Ισραήλ, συνεχίζουν να καταγράφουν συνολική αύξηση. Ενδεικτικά, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2018 σημείωσαν αύξηση 5,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, από την Ελλάδα αύξηση 10,0%, τις Βόρειες Χώρες μέση αύξηση 12,0% (με οριακή μείωση από την Νορβηγία και αυξήσεις και από τις άλλες τρεις Βόρειες Χώρες) ενώ μικρότερη αύξηση καταγράφει η αγορά της Γερμανίας (αύξηση 2,1%) συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Αύξηση επίσης σημειώθηκε και στο τουριστικό ρεύμα από άλλες αγορές όπως η Πολωνία (αύξηση 50,6%), η Ουκρανία (αύξηση 50,5%), η Ρουμανία (αύξηση 37,0%), η Σλοβακία (αύξηση 129%), η Ελβετία (αύξηση 29,3%) και οι ΗΠΑ (αύξηση 64,1%) μεταξύ άλλων. Μείωση κατά 4,9% σημειώθηκε στις αφίξεις από Ρωσία όπως επίσης και από το Ισραήλ (μείωση 8,1%). Σημειώνεται ότι τόσο στην περίπτωση της Ρωσίας όσο και στην περίπτωση του Ισραήλ, οι συνολικές μειώσεις έχουν περιοριστεί σε σχέση με τις μειώσεις που καταγράφηκαν σε προηγούμενους ημερολογιακούς μήνες.

Αξιολογώντας τα στοιχεία από μια διαφορετική σκοπιά και συγκεκριμένα για το τελευταίο δωδεκάμηνο (Οκτώβριος 2017 - Σεπτέμβριος 2018), οι συνολικές αφίξεις της περιόδου πλησίασαν τα 3,9 εκατομμύρια και ανήλθαν σε 3.890.230. Πρόκειται για το καλύτερο δωδεκάμηνο στη ιστορία του κυπριακού τουρισμού.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, στο λίγο διάστημα που μεσολαβεί πριν τη μετεξέλιξη του σε Υφυπουργείο Τουρισμού, θα συνεχίσει να εργάζεται με αφοσίωση, επαγγελματισμό και σοβαρότητα έτσι ώστε να κλείσει η χρονιά με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά κυρίως με στόχο να βοηθήσει και να στηρίξει το νεοσυσταθέν Υφυπουργείο Τουρισμού να αρχίσει τη δραστηριοποίησή του με τις όσο το δυνατό καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες και προϋποθέσεις.

(ΜΓ/ΣΧ)