Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2018 10:01

Ευρωπαϊκή δημόσια διαβούλευση για απαγόρευση χρήσης ΠΑΥ στα κονιορτοποιημένα ελαστικά σε αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδότοπους

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημερώνει τους επηρεαζόμενους επαγγελματίες και το καταναλωτικό κοινό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει υποβληθεί πρόταση για εισαγωγή νέου περιορισμού για την απαγόρευση χρήσης κονιορτοποιημένων ελαστικών σε αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα με τεχνητό γρασίδι καθώς και σε παιδότοπους, πάρκα, παιδικές χαρές κ.ά.. Η απαγόρευση αφορά το περιεχόμενο τους σε οκτώ συγκεκριμένους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ-PAHs), οι οποίοι σε αθροιστικό ποσοστό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 17mg/Kgκατά βάρος. Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH).  

Οι οκτώ ΠΑΥ ταξινομούνται ως ουσίες καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή. Οι λόγοι ανησυχίας πηγάζουν από τον πιθανό κίνδυνο καρκινογένεσης λόγω της έκθεσης των αθλητών, των παιδιών αλλά και των εργατών στο κονιορτοποιημένο πλαστικό που προέρχεται κυρίως από ανακύκλωση πεπαλαιωμένων ελαστικών και χρησιμοποιείται ως υλικό πλήρωσης στις εν λόγω εγκαταστάσεις.  Το όριο των 17 mg/Kg που προτείνεται αντιστοιχεί στον μέσο όρο του 95% των μετρηθέντων δειγμάτων, που ήταν κυρίως ευρωπαϊκής προέλευσης.  Με το όριο των 17 mg/Kg οι κίνδυνοι για την υγεία των ατόμων που εκτίθενται μειώνονται στο 2,6x10-6 (2,6 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο).

Στον ίδιο φάκελο περιορισμού προτείνεται ως δεύτερη επιλογή το αθροιστικό όριο των 6,5 mg/Kg, το οποίο αντιστοιχεί με το κοινώς αποδεκτό όριο για καρκινογένεση στο εκτιθέμενο καταναλωτικό κοινό, που πρέπει να είναι κάτω από 1x10-6 (μία στο εκατομμύριο).

Διευκρινίζεται ότι η πρόταση αφορά μόνο την περιεκτικότητα των κονιορτοποιημένων ελαστικών σε χύδην μορφή σε ΠΑΥ. Το περιεχόμενο των πλαστικών αντικειμένων στους οκτώ ΠΑΥ περιορίζεται ήδη με βάση το σημείο 50(5) του Παραρτήματος XVII του REACH (όριο 1 mg/Kg ανά ΠΑΥ).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να υποβάλουν τις απόψεις τους, τυχόν αναλυτικά δεδομένα που κατέχουν, σχετικές πληροφορίες κόστους, επιπτώσεων και ανθρώπινης έκθεσης στην ακόλουθη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (ECHA):

http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration 

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 19η Μαρτίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

(ΑΧ/ΕΙ)