Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2018 10:35

Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην παρουσίαση: «Έξυπνη διαχειρίση υδάτινων πόρων και εφαρμογή πρωτοπόρων τεχνολογιών για περιφερειακή ανάπτυξη»

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κυβερνητικής Αρχής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Αποχετεύσεων του Ισραήλ κ. Oded Fixler, τον οποίο ευχαριστώ θερμά που αποδέχτηκε να μοιραστεί μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες του σε έναν πολύ καίριο τομέα, όπως είναι η διαχείριση του νερού.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον αξιότιμο Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Shmuel (Sammy) Revel, για την αγαστή συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την πολύτιμη συμβολή του στη διοργάνωση αυτής της συνάντησης. Εκφράζω επίσης την εκτίμησή μου προς τους αγαπητούς συναδέλφους, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Περιβάλλοντος, καθώς και προς τους έγκριτους εμπειρογνώμονες, τους εκπροσώπους αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών και τον ακαδημαϊκό κόσμο, για την παρουσία και συμμετοχή τους στη συζήτηση. 

Ως εκ της ύψιστης σημασίας του νερού, ιδιαίτερα στην περιοχή μας η οποία αντιμετωπίζει οξείες και ραγδαία αυξανόμενες περιβαλλοντικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και προκλήσεις που άπτονται γενικότερα της ασφάλειας, περιλαμβανομένων προκλήσεων σε σχέση με το νερό, ο τομέας της διαχείρισης των υδάτινων πόρων έχει τεθεί υψηλά στις προτεραιότητες της συνεργασίας Κύπρου –  Ελλάδας – Ισραήλ και αποτελεί έναν εκ των δύο βασικών πυλώνων της κοινοβουλευτικής διάστασης της συνεργασίας αυτής. Ο άλλος τομέας είναι αυτός της επιχειρηματικότητας, έρευνας, καινοτομίας και εκπαίδευσης, ο οποίος λόγω της οριζόντιας διάστασής του, συνδέεται  και με τον τομέα της διαχείρισης του νερού.

Οι βέλτιστοι τρόποι σύζευξης των δύο αυτών τομέων μέσα από πρωτοβουλίες και συνέργειες, με τη συμμετοχή των Κυβερνήσεων και των Κοινοβουλίων των χωρών μας, του ιδιωτικού τομέα και του ακαδημαϊκού κόσμου, κατά τρόπο που να προωθούνται ουσιαστικά οι στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης και της περιφερειακής συνεργασίας, είναι ακριβώς το θέμα της σημερινής παρουσίασης και συζήτησης, ξεκινώντας από τα όσα, είμαι βέβαιος, πολύ ενδιαφέροντα θα αναλύσει  ο κ. Fixler.

Η διαχείριση του νερού αποτελεί κατ’ εξοχήν τομέα στον οποίο η Κύπρος προσβλέπει να αντλήσει χρήσιμες εμπειρίες και πρακτικές από το πρωτοπόρο Ισραήλ. Είναι, δε, ταυτόχρονα  ένας τομέας που προσφέρεται για την ανάπτυξη συνεργειών με απτά αποτελέσματα, εξυπηρετώντας τον στόχο που έθεσαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, δηλαδή της ουσιαστικής, αμοιβαίας επωφελούς και προσανατολισμένης σε αποτελέσματα συνεργασίας, προς όφελος των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής.

Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ώθηση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, τόσο στον τομέα του νερού όσο και σε άλλους τομείς προτεραιότητας, που θα πραγματοποιηθούν κατά τις επόμενες Τριμερείς Συναντήσεις σε επίπεδο των ηγετών των τριών χωρών, στο Ισραήλ και, σε επίπεδο των Προέδρων Κοινοβουλίων, στην Αθήνα, αμφότερες εντός του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Επαναβεβαιώνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά στην εδραίωση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ στο διμερές και τριμερές πλαίσιο, σας ευχαριστώ και πάλι για τη θετική ανταπόκρισή σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής συνάντησης.   

(ΜΛ/ΕΙ)