Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2018 13:13

Ισραηλινός εμπειρογνώμονας στην παρουσίαση της Βουλής για την διαχείριση των υδάτινων πόρων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίαση με θέμα «Έξυπνη διαχείριση υδάτινων πόρων και εφαρμογή πρωτοπόρων τεχνολογιών για περιφερειακή ανάπτυξη», από τον εμπειρογνώμονα κ. Oded Fixler, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Κυβερνητικής Αρχής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων και Αποχετεύσεων του Ισραήλ. Την εκδήλωσε προσφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης και συντόνισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Μιχάλης Γιωργάλλας. Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμμετείχαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, καθώς και εμπειρογνώμονες από αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες και τον ακαδημαϊκό κόσμο. Τον κ. Fixler συνόδευαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Shmuel Revel και άλλα στελέχη της Πρεσβείας.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Fixler προέβη σε ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση χρήσης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων στο Ισραήλ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο εν εξελίξει μεγαλεπήβολο σχέδιο εμπλουτισμού της Νεκράς Θάλασσας με νερό από την Ερυθρά Θάλασσα. Σημείωσε δε ότι οι υδάτινοι πόροι μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την ειρήνη και συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής, καθότι το νερό ως αγαθό δεν γνωρίζει σύνορα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε τη χρησιμότητα της συνάντησης, από την οποία η Κύπρος μπορεί να αντλήσει αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, αντλώντας από την τεχνογνωσία και εμπειρία του Ισραήλ στο ζήτημα της όλης διαχείρισης του νερού. Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε εκτενής ανταλλαγή απόψεων για τρόπους περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα των υδάτινων πόρων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα.

(ΑΧ/ΕΙ)