Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2018 16:07

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τις εργασίες της Συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα 18 Οκτωβρίου 2018, στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ημερήσια διάταξη ήταν κυρίως δύο σημαντικά θέματα. Πρώτα απ’ όλα, ήταν το ζήτημα της αποχώρησης της Βρετανίας, του Brexit, όπως βεβαίως και το Μεταναστευτικό.

Για το Brexit, πρόκειται πράγματι για μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει ακόμη κατάληξη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε τη θέση ότι οι ‘27’ πρέπει να παραμείνουν σε μία ενιαία θέση, ενωμένοι, προασπίζοντας τα συμφέροντα των κρατών μελών και των πολιτών, αλλά και τη συνοχή της ίδιας της Ένωσης. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουμε την ιδιαίτερη σχέση την οποία έχει η Κύπρος με τη Βρετανία και είναι ευχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιδίωξη να υπάρξει μία συμφωνία που θα επιτρέπει να διατηρηθούν οι στενοί δεσμοί των δύο κρατών, αλλά και των ίδιων των πολιτών στη συνέχεια.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο των γενικών προβληματισμών και παρά το γεγονός ότι έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ιδιόμορφη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, και ειδικά στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή αυτής της χρονιάς, η Κύπρος δέχεται δυσανάλογα μεγάλη πίεση από μεταναστευτικά ρεύματα, ιδιαίτερα από σχεδόν τρεις χιλιάδες πρόσωπα παράτυπης εισροής στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις κατεχόμενες περιοχές.  Έχει εξασφαλίσει ειδική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναφορά κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της Δήλωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι στα Συμπεράσματα αναφέρεται ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής που υπάρχει με την Τουρκία θα πρέπει να εφαρμοστεί ανεξαιρέτως σε όλα τα κράτη μέλη».

(ΜΛ/ΣΧ)