Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 19:02

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θέμα των αγνοουμένων

Με τον προσήκοντα σεβασμό και ταπεινότητα χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα για τους αγνοουμένους μας.

Είναι μια εκδήλωση με πολλαπλά μηνύματα, με κυριότερα αυτά της ενδυνάμωσης της αποφασιστικότητάς μας να εργαστούμε μέχρι και τη διακρίβωση της τελευταίας περίπτωσης των αγνοουμένων μας, και, επίσης, της συνειδητοποίησης του μεγάλου χρέους όλων μας προς τις οικογένειες των συγγενών όπως δοθούν σε αυτές οι απαντήσεις που εναγώνια ζητούν για τόσα χρόνια, σεβόμενοι, ακριβώς, το προσωπικό δράμα που βιώνουν και το οποίο, πολλούς από τους συγγενείς, τους έχει συνοδεύσει σκληρά και αδυσώπητα μέχρι και τον θάνατό τους ακόμα.

Βέβαια, το μεγάλο ζητούμενο είναι να αναλάβει επιτέλους η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, όλες τις ευθύνες της που είναι, ασφαλώς, τεράστιες. Οι πολλαπλές παραβιάσεις στις οποίες ενέχεται δεν περιορίζονται μόνο στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνεται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους, ειδικά εκείνα που αφορούν τη διαιώνιση του φόβου, της αγωνίας, της δυστυχίας και της απώλειας των αγαπημένων τους.

Οκτακόσιοι σαράντα έξι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες  αδελφοί μας εξακολουθούν να αγνοούνται. Ακόμα και αν πέρασαν 44 χρόνια. Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να επιτρέψει χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς τις εκταφές στα κατεχόμενα εδάφη και, μαζί, την  πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου με βεβαιότητα υπάρχουν στοιχεία για πολλές ακόμα περιπτώσεις αγνοουμένων, και να δώσει, επίσης, τις απαιτούμενες άλλες πληροφορίες για τη βίαιη μετακίνηση λειψάνων από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που συνεχίζουν να παραμένουν ακόμα άγνωστοι.

Συνεργαζόμενοι στενά με τις οργανώσεις των συγγενών στην Κύπρο και την Ελλάδα - προς τις ηγεσίες των οποίων εκφράζουμε τη βαθιά εκτίμηση και τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη - όπως και με το γραφείο του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, όλες τις άλλες υπηρεσίες και τα Υπουργεία που συνδράμουν στο έργο μας, και, επίσης, τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον της οποίας και η στήριξη είναι πέρα για πέρα πολύτιμη, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειές μας μέχρι την τελική επίλυση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος της Κύπρου.  Είναι ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους ανεξαίρετα.

Συγχαίροντας όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, ευχόμαστε την πλήρη επιτέλεση των στόχων της.

__________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, ο  Προϊστάμενος Υπηρεσίας Αγνοουμένων και Ανθρωπιστικών Θεμάτων κ. Χρύσανθος Χρυσάνθης.

ΡΜ/ΣΧ