Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 12:24

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για θέματα επικαιρότητας

Σε θέματα επικαιρότητας αναφέρθηκε σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2018, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου ΡΙΚ και στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο».      

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων.

Ερώτηση: Έχετε να σχολιάσετε κάτι για το ΓΕΣΥ;

Απάντηση: Θα τα σχολιάσουμε εν καιρώ. Μέσα σε όλα αυτά που ακούγονται υπάρχουν κάποια που μπορούν να συζητηθούν, αλλά υπάρχουν και κάποιες πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και χρονοδιαγράμματα. Υποχρέωση όλων μας είναι να λειτουργήσουμε έτσι ώστε να πάψει να είναι αυτή η εικόνα της υγείας στην Κύπρο. Αυτό αφορά όλους: την πολιτεία και τους γιατρούς. Πάνω απ’ όλα, το χρωστάμε στους ασθενείς. Ελπίζω ότι όλοι σκέφτονται ανά πάσα στιγμή ότι είμαστε υπόλογοι, έχουμε σύστημα υγείας και έχουμε γιατρούς και νοσοκομεία διότι ο κόσμος το χρειάζεται και αρρωστά, όχι για άλλο λόγο. Άρα μ’ αυτό τον γνώμονα ελπίζω ότι θα γίνουν οι διαβουλεύσεις. Έχουμε μια κατεύθυνση η οποία είναι να εφαρμόσουμε ένα σύστημα και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό.

Ερώτηση: Η κα Λουτ έφυγε για να συζητήσει το θέμα με και με άλλους εμπλεκόμενους;

Απάντηση: Ελπίζουμε και αναμένουμε πως ναι. Αντιλαμβάνομαι ότι, κατ’ αρχάς, ήταν θετική η ανταπόκριση και της Τ/κ πλευράς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία μετέφερε η κα Λουτ, διότι ακριβώς επιβεβαιώνεται ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, αλλά με προετοιμασία που να επιτρέπει την προσδοκία ότι θα οδηγηθούμε σε λύση και όχι σε κάτι άλλο. Τώρα μ’ αυτή τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς της διαπραγμάτευσης (και αυτό αφορά και στη διαδικασία, αλλά και στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το τι διαπραγματευόμαστε). Για παράδειγμα αυτό θα επιτρέψει επιτέλους το πλαίσιο Γκουτέρες να μπει κάτω χωρίς διαφορετικές ερμηνείες με τις έξι παραμέτρους του χωρίς κάποιοι να τις αλλοιώνουν. Έχουμε μπροστά μας αυτή τη διαδικασία. Αναμένουμε ότι θα ανατεθεί αυτή η αποστολή στην κα Λουτ και το συντομότερο δυνατό (εξάλλου αυτό δεν είναι κάτι που θα χρειαστεί μήνες να γίνει, είναι κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά σύντομα) θα υπάρξει αυτή η συμφωνία στους όρους αναφοράς και θα μπορέσουμε, επιτέλους, να ξεκινήσουμε κανονικά. Υπάρχει μια λανθασμένη και προπαγανδιστική εικόνα ότι κωλυσιεργούμε. Εμείς θέλουμε λύση το συντομότερο δυνατό διότι είναι η χώρα μας που είναι κατεχόμενη από ξένα στρατεύματα. Επομένως θέλουμε το συντομότερο δυνατό να αρχίσει μια διαπραγμάτευση η οποία ναι μεν δεν βοηθά να έχει χρονοδιαγράμματα, αλλά θα στοχεύει στο εγγύς μέλλον να καταλήξουμε, αν το επιτρέψει και η Τουρκία, σε συνολική λύση.

Αυτό που θέλουμε δεν είναι διαπραγμάτευση ανοιχτού ή κλειστού τέλους. Θέλουμε μια διαπραγμάτευση που θα απαντήσει με συμφωνία στα κεφαλαιώδη ζητήματα, πρώτα απ’ όλα του Κυπριακού, τα οποία έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με το πλαίσιό του, αλλά και σε όλα τα άλλα ζητήματα και στις έγνοιες των πολιτών. Αυτή είναι και η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας τον τελευταίο καιρό. Αυτή την ώρα οι Τ/κ εμφανίζονται να θέλουν μία θετική ψήφο (δηλαδή βέτο) για κάθε επίπεδο και κάθε απόφαση. Βεβαίως δεν είναι κάτι που δεχτήκαμε. Υπάρχει όμως η δική μας θέση που λέει ότι πρέπει να προβλέπεται η ανάγκη θετικής ψήφου μόνο εκεί που οι αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης επηρεάζουν δυσμενώς τη μία πλευρά (την Τ/κ πλευρά). Aκόμη όμως και να είναι έτσι, ο πολίτης σκέφτεται με δυσπιστία ότι θα επηρεάζεται η καθημερινότητά του με όλα αυτά τα όργανα που θα υπάρχουν και θα συνεδριάζουν. Γι’ αυτό τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται να υπάρξει μια αποκέντρωση όπου είναι δυνατόν χωρίς ν’ αλλάζει βεβαίως το κράτος, που είναι αυτό της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που περιγράφουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να το εξηγήσει αυτό στην κα Λουτ, η οποία κατανόησε ότι δεν μιλάμε ούτε για κάτι διαφορετικό από τα ψηφίσματα, ούτε εισάγουμε κενά δαιμόνια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να καταστήσει το σύστημα πιο λειτουργικό. Θεωρούμε ότι τώρα η κα Λουτ θα μπορέσει να ξεκινήσει. Δεν γνωρίζουμε ακριβείς ημερομηνίες, αλλά είναι η αντίληψη ότι αυτό θα γίνει ευθύς αμέσως με την ευχή ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε από κοινού – διότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία- τους όρους αναφοράς της διαπραγμάτευσης για να μπορέσει επιτέλους η διαπραγμάτευση να ξεκινήσει.

Ερώτηση: Θα περιμένουμε και την επόμενη επίσκεψη της κας Λουτ για να γίνει ενημέρωση;

Απάντηση: Όχι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χθες ότι θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο γι’ αυτή τη συνάντηση με την κα Λουτ και για τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη προηγουμένως. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς ποια μέρα θα γίνει. Το θέμα είναι πρακτικό. Η ημερομηνία θα οριστεί πολύ σύντομα. Θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, τους πολιτικούς αρχηγούς, το Εθνικό Συμβούλιο. Ισχύει όμως ταυτόχρονα και αυτό που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα απευθυνθεί και στους πολίτες και ειδικότερα γι’ αυτό που σας εξηγούσα πριν. Δηλαδή για το ζήτημα μιας αποκέντρωσης που θα κάνει το σύστημα πιο λειτουργικό για να μην επηρεάζεται αρνητικά η καθημερινότητα της ζωής μας, εφόσον φτάσουμε σε μια συμφωνία, αλλά και για την προοπτική ν’ αρχίσει τώρα η διαπραγμάτευση. Συνέχεια ακούμε αυτά τα σχόλια ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει, να μην είναι ανοιχτού τέλους κλπ. Πρώτα όμως η διαπραγμάτευση πρέπει ν’ αρχίσει! Πιστεύουμε είναι θετικό το ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει αντιληφθεί και ο ίδιος ότι χρειάζεται προετοιμασία. Δεν μπορούμε να πάμε αόριστα, όπως έγινε άλλες φορές και στην πορεία η διαπραγμάτευση διαψεύσθηκε. Θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και αυτή η προετοιμασία παίρνει σάρκα και οστά με αυτή τη συμφωνία και τους όρους αναφοράς που προαπαιτούνται. Ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Ερώτηση: Θα γίνει σήμερα σύσκεψη για το θέμα της κινητής τηλεφωνίας;

Απάντηση: Στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη αναφέρθηκε το θέμα της κινητής τηλεφωνίας. Είναι γνωστό ότι από την αρχή υπήρξαν κάποιες προτάσεις που μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα που εμφανίζονται. Μέχρι τώρα αυτές οι προτάσεις δεν μπόρεσαν να γίνουν αποδεκτές. Φαίνεται ότι επανερχόμαστε σ’ εκείνες τις προτάσεις και αυτές τις μέρες οι τεχνικές επιτροπές πρέπει να εργαστούν. Και η δική μας τεχνική επιτροπή εξετάζει το θέμα με τον διαπραγματευτή. Εφόσον υπάρξει κάποια κατάληξη (που είναι ενδεχόμενο και πιθανό) μέχρι τις 12 του μήνα τότε εκείνη τη μέρα θα βρεθούν ξανά οι δύο ηγέτες για ν’ ανακοινώσουν και αυτή την εξέλιξη.

Ερώτηση: Εκείνη τη μέρα θα πάνε και στα οδοφράγματα Δερύνειας/Απλικίου;

Απάντηση: Όχι, δεν υπάρχει λόγος να πάνε. Η απόφαση για τα οδοφράγματα έχει ληφθεί και θα εφαρμοστεί. Απλώς, αν μπορεί να ληφθεί και η θετική απόφαση για την κινητή τηλεφωνία θα συναντηθούν για να την επικυρώσουν. Έχει επιλεχθεί αυτή η μέρα και θα συμπέσει με τη διάνοιξη των δύο οδοφραγμάτων. Η συνάντηση όμως, αν γίνει, θα είναι για να ανακοινωθεί η συμφωνία της κινητής τηλεφωνίας. Ελπίζουμε αυτές τις μέρες να λυθεί και το πρόβλημα της κινητής τηλεφωνίας.

Ερώτηση: Υπάρχει συζήτηση για διάνοιξη και άλλων οδοφραγμάτων;

Απάντηση: Αυτή ήταν η θέση της δικής μας πλευράς από την αρχή. Αν δούμε το κριτήριο της εξυπηρέτησης των πολιτών, υπάρχουν όντως άλλα οδοφράγματα για τα οποία θα μπορούσε να είχε ήδη λειτουργήσει διέλευση. Δεν είμαι σε θέση να σας πω με ποια ταχύτητα θα συνεχίσει η συζήτηση. Ξέρω όμως ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενθαρρύνουν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, οι οποίες εκλαμβάνονται ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

(ΝΝ/ΜΓ)