Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 16:12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου

Στις 6 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τον προβληματισμό του περί αποκέντρωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος πρόσθεσε ότι στις 12 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος, είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον κ. Σταύρο Μαλά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν εισηγήσεις για μέτρα πολιτικής από το πρόγραμμα διακυβέρνησης που είχε παρουσιάσει ο κ. Μαλάς στις προεδρικές εκλογές και τις οποίες είχε στο προηγούμενο διάστημα υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύμφωνα με την πρόσκληση του Προέδρου.

Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μέτρων πολιτικής τα οποία ήδη εφαρμόζονται μέσα στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή, ήταν κοινές προτάσεις, υπάρχουν, όμως, και αρκετές προτάσεις και μέτρα πολιτικής που μπορεί να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν και έχουν τύχει συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Μαλά, με γνώμονα πάντοτε την επιθυμία του Προέδρου να υιοθετήσει και να εφαρμόσει πολιτικές και από τους υπόλοιπους υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές, που θα βελτιώνουν τη διακυβέρνηση και θα απηχούν σε μεγαλύτερο βαθμό ένα κλίμα συναίνεσης».

Στη συνέχεια ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προγραμματίζεται συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 Νοεμβρίου. Η προηγούμενη πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει ότι επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα τελικά δεν ισχύει διότι ορισμένοι των πολιτικών αρχηγών θα απουσιάζουν και έτσι δεν μπορούσαν εκείνη τη μέρα, και επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βεβαίως θέλει την παρουσία και τη συμμετοχή όλων προγραμμάτισε τη συνεδρία για τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρία αυτή ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και για τη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη, 6 Νοεμβρίου, με σκοπό όπως προανήγγειλε, να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό σχετικά με τον προβληματισμό και την ιδέα για μια αποκέντρωση στην ομοσπονδία, προκειμένου να αυξήσουμε τη λειτουργικότητα του συστήματος. Στη συνέντευξη Τύπου θα δώσει την ακριβή εικόνα για το ποιος είναι αυτός ο προβληματισμός. Αυτή η συνέντευξη Τύπου δεν σχετίζεται με τα θέματα, για τα οποία θα ενημερώσει στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 12 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει ήδη λεχθεί ότι ενδέχεται στις 12 Νοεμβρίου να συναντηθούν στην περίπτωση που θα υπάρχει κατάληξη και θα μπορεί να γίνει κάποια εξαγγελία σχετικά με την κινητή τηλεφωνία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι σίγουρο».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η κα Λουτ μετέφερε τη θέση του ΓΓ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους αναφοράς που θα διέπουν την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης. Όπως είπαμε χθες, η ανταπόκριση του Προέδρου είναι θετική, χαιρέτισε αυτή τη θέση του ΓΓ και προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει η δυνατότητα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν αυτοί οι όροι αναφοράς, διότι σκοπός μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.

Εκφράζουμε την προσδοκία ότι η κα Λουτ θα βρει το πρόσφορο έδαφος για να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις προκειμένου να συμφωνηθούν και να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς για να γίνουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και με αποτελεσματικότητα οι διαπραγματεύσεις».

Σε ερώτηση αν θα συζητήσει ο Πρόεδρος με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι όροι αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τη συζήτηση του με την κα Λουτ, για τη θέση του ΓΓ η οποία έχει μεταφερθεί από την κα Λουτ και για τη θετική ανταπόκριση μας. Στο Εθνικό Συμβούλιο πάντοτε μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις να υπάρξουν εισηγήσεις και γίνεται συζήτηση χωρίς κανένα περιορισμό». 

--------------------------

ΡΜ/ΕΙ