Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2018 13:44

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά από τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνεδρία διεξήχθη «σε εποικοδομητικό κλίμα και είχαμε διάλογο του Προέδρου με τους πολιτικούς ηγέτες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις δύο σημαντικές συναντήσεις που είχε πρόσφατα, η μία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 26 Οκτωβρίου και η άλλη με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου, ειδικότερα για τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση. 

Ακούστηκαν απόψεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, εκφράστηκαν και ανησυχίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί.  Πρέπει, ωστόσο, όλοι να έχουν υπόψη ότι εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους.

Σχετικά με το ζήτημα της φιλοσοφίας μιας αποκέντρωσης στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, επειδή έγιναν κάποιες αναφορές στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και τη δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται. Έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα και δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι ο Πρόεδρος επιδιώκει, σε μια ενδεχόμενη συμφωνία, να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα».

Ερωτηθείς τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να αναφερθούμε συγκεκριμένα, διότι αυτό θα υπάρξει όταν συνεχιστεί η διαδικασία και γίνει νέα συνάντηση με την κα Λουτ», ενώ ερωτηθείς πότε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την κα Λουτ είπε ότι «δεν έχουμε υπόψη μας συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση κατά πόσο τίθεται θέμα διαδικασίας ανοικτού – τέλους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ουδέποτε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούσε μια διαδικασία ανοικτού-τέλους.  Είναι γνωστό ότι θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή, αν είναι δυνατόν σήμερα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό μπορεί να σημαίνει χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμιά τέτοια πληροφορία ή γνώση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση που είχε με την κα Λουτ είχε δηλώσει ότι θέλουμε τη διαμόρφωση όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν και επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση, σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. Αυτό τα λέει όλα».

Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς θα καθοριστούν μέσα από εισηγήσεις των δύο πλευρών ή αν θα προέλθουν μέσα από ιδέες της κας Λουτ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κα Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα. Ο Γενικός Γραμματέας έχει ζητήσει και είναι η θέση του – την οποία χαιρέτισε ο Πρόεδρος από την πρώτη στιγμή – ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν από τα δύο μέρη όροι αναφοράς».

Κληθείς να πει εάν υπάρχουν σχετικές θέσεις από δικής μας πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε «φυσικά έχουμε θέσεις διαχρονικά γνωστές, και ο Πρόεδρος διαμορφώνει τη δική του τακτική με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αλλά οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές και είχαν εκτεθεί και στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων που, δυστυχώς, δεν κατέληξε εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας».

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της σημερινής διάνοιξης οδοφραγμάτων, αλλά και στο ζήτημα της μη εξεύρεσης συμφωνίας επί της κινητής τηλεφωνίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εφαρμόζονται συμφωνίες που είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια. Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, η δική μας πλευρά είναι απολύτως έτοιμη, αρκεί να μην υπεισέρχονται στην προσπάθεια να αποκατασταθεί η τηλεφωνική σύνδεση σε όλη την Κύπρο, τεχνικά ζητήματα που ισοδυναμούν με κάποιου είδους αναγνώριση, με άλλες πολιτικές επιδιώξεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει από την αρχή εισηγήσεις, οι οποίες αν υιοθετηθούν θα μπορούμε να έχουμε την τηλεφωνική σύνδεση».

Ερωτηθείς αν για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, ο Εκπρόσωπος απάντησε «έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί να μην υπάρχει σε εγγύτητα στρατιωτική παρουσία».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει για δικούς της λόγους να φέρνει στην επιφάνεια, με σκοπιμότητες, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία.

Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια. Τη στιγμή που βλέπουμε από την τουρκική πλευρά μια προσπάθεια να μεταδίδονται εικόνες, καμιά φορά μονταρισμένες, να στέλλονται μηνύματα διαρκώς - βεβαίως τα ΜΜΕ είναι ελεύθερα να κάνουν τις επιλογές τους – και εφόσον έχουμε ως γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, θα ήταν σκόπιμο να μη συζητάμε όλη την ώρα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος.

Από κει και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιγνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας».

(ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ)