Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-11-2018 21:59

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην τελετή παράδοσης αιτήσεων μελών ΠΣΕΚ για εγγραφή στα Μητρώα δωρητών οργάνων και μυελού των οστών

Η δωρεά οργάνων και μυελού των οστών αποτελεί υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπό μας. Η δε συνειδητή απόφαση ενός ατόμου να γίνει δωρητής οργάνων και μυελού των οστών είναι η απόδειξη του αλτρουισμού και της ανθρωπιάς που μας χαρακτηρίζει ως λαός. Για αυτό και η σημερινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους. Η κίνηση των μελών του Εθελοντικού Τμήματος Εκτάκτων Αναγκών – Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων να γίνουν δότες, είναι έμπρακτο δείγμα ειλικρινούς προσφοράς στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ιατρικής στον 20ο αιώνα έναντι της φθοράς στον ανθρώπινο οργανισμό που προκαλεί η χρόνια δυσλειτουργία κάποιου ζωτικού οργάνου και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «το ιατρικό θαύμα του 20ου αιώνα».

Στη χώρα μας η πρώτη μεταμόσχευση οργάνου πραγματοποιήθηκε το 1986 από τον αείμνηστο Γιώργο Κυριακίδη και την ομάδα του στο Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Έκτοτε, η Κύπρος βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη των μεταμοσχεύσεων και έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα. Ενδεικτικό αυτού είναι τα αποτελέσματα του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που δίκαια συγκαταλέγεται στα καλύτερα στον Κόσμο. Στα 8 περίπου έτη λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου διενεργήθηκαν γύρω στις 200 μεταμοσχεύσεις, με απώλεια μόνο 7 μοσχευμάτων.

Η μεταμόσχευση οργάνων, αγαπητοί φίλοι, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την αλτρουιστική πράξη της δωρεάς οργάνων. Στόχος του Υπουργείου Υγείας και του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων είναι η αύξηση της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση από μεταθανάτιους δότες. Προς αυτό τον σκοπό διενεργείται σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για το ευαίσθητο ζήτημα της δωρεάς οργάνων.

Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω ότι η δωρεά οργάνων είναι εθελοντική και σε καμία περίπτωση επί πληρωμή και αυτό διασφαλίζεται από τις σχετικές νομοθεσίας που ισχύουν στην Κύπρο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες πως οι ζώντες δότες οργάνων παρακολουθούνται δια βίου δωρεάν στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο για θέματα υγείας που σχετίζονται με τη δωρεά του νεφρού τους. Ταυτόχρονα, οι συγγενείς πρώτου βαθμού των μεταθανάτιων δοτών οργάνων λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς της δωρεάς οργάνων των οικείων τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι δότες μυελού των οστών είναι το πιο δυνατό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη καταπολέμηση της λευχαιμίας, αφού με την προσφορά τους μπορούν να σώσουν τη ζωή του ασθενούς μετά την έντονη χημειοθεραπεία, με σκοπό την εκρίζωση όλων των παθολογικών κυττάρων που προκαλούν αυτή την ασθένεια.

Η συλλογή του μοσχεύματος του μυελού των οστών γίνεται στην Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το οποίο διαθέτει και το μεγαλύτερο αρχείο εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε αναλογία πληθυσμού ανά το παγκόσμιο. Τα μοσχεύματα που συλλέγονται από τους εγγεγραμμένους δότες αποστέλλονται σε κάθε χώρα όπου υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και είχε την τύχη να βρεθεί συμβατός δότης για αυτόν.

Φίλες και Φίλοι,

Η ενέργειά σας να προχωρήσετε σε εγγραφή στα Μητρώα Δοτών Οργάνων και Μυελού των Οστών σας τιμά και ως Σύνδεσμο και ως ξεχωριστά άτομα. Ταυτόχρονα, στέλνετε στους υπόλοιπους το μήνυμα ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο αλτρουισμός είναι αξίες ιερές, χαρίζοντας σε όλους μας, και ιδιαίτερα στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, ελπίδα. Ως ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής μας για αυτή σας την κίνηση, το Υπουργείο Υγείας θα παραχωρήσει χορηγία ύψους 500 ευρώ στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Εφέδρων Καταδρομέων.

Σας συγχαίρω ξανά για την αξιέπαινη και συγκινητική αυτή πρωτοβουλία σας, η οποία εύχομαι να βρει μιμητές και σε άλλα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας και που χωρίς αμφιβολία θα είναι επικερδές για τους ασθενείς συμπολίτες μας.

(ΜΚΥ)