Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2018 16:02

Συνάντηση Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με τη Μαρία Βαμβακινού, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Αυστραλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων/ Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Γιώργος Λιλλήκας και τα μέλη της Επιτροπής κ. Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος), κα Στέλλα Κυριακίδου και κ.κ. Γιώργος Λουκαΐδης και Κωστής Ευσταθίου, είχαν σήμερα συνάντηση με τη κα Μαρία Βαμβακινού, μέλος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας και μέλος της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου στο εν λόγω Κοινοβούλιο.

Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε για τη θέση αρχών της Αυστραλίας όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ενημέρωσε την κα Βαμβακινού για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας πως, παρά την καλή θέληση που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όλες οι προσπάθειες προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στις απαράδεκτές της αξιώσεις, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η στήριξη φίλων χωρών, όπως η Αυστραλία και η άσκηση ουσιαστικών πιέσεων προς την Τουρκία, θα ενισχύσουν σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του προβλήματος.

Η κα Βαμβακινού σημείωσε ότι είναι επάναγκες να συνεχιστεί και ενταθεί η ενημέρωση των Αυστραλών αξιωματούχων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με γειτονικές της χώρες, ως γέφυρα διαλόγου και παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν, επίσης, την κα Βαμβακινού για επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου. Συζητήθηκαν, τέλος, η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, καθώς και ο κομβικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή.    

______________

/ΣΧ