Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2018 16:20

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών

Συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Τη σημασία του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπό προϋποθέσεις για την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στη συνάντηση που είχε, σήμερα, με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υπουργός προέβη σε ενημέρωση και για το θέμα της μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών για την ευκαιρία που είχαμε σήμερα να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για κάποια σημαντικά νομοσχέδια και μεταρρυθμιστικά θέματα που μας απασχολούν ως Υπουργείο.

Συζητήσαμε για νομοσχέδια που προωθούνται στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση. Πρόκειται για το νομοσχέδιο για τον κατάλογο των επιβατών – ταξιδιωτών για πρόληψη της τρομοκρατίας και το νομοσχέδιο που αφορά την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Θα ήθελα να επαναλάβω τη σημασία των δύο νομοσχεδίων και ειδικότερα αυτό που αφορά την άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας, γιατί είναι κρίμα να καταβάλλονται τόσες προσπάθειες από πλευράς της Αστυνομίας και ειδικότερα της ΥΚΑΝ με τόσες μεγάλες κατασχέσεις ναρκωτικών και να μην μπορούμε να φτάσουμε σε όσους είναι πίσω από τη διακίνηση, στους εμπόρους λόγω έλλειψης της νομοθεσίας.

Κατά το 2018 μέχρι σήμερα έχουν κατασχεθεί 304 κιλά κάνναβης και έχουμε τη δυνατότητα να συλλαμβάνουμε ενεχόμενα πρόσωπα στις υποθέσεις που σχετίζονται με την προμήθεια και τη διακίνηση των ναρκωτικών, αλλά έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτούς που είναι πίσω από αυτές τις μεγάλες ποσότητες.

Γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι η νομοθεσία αυτή, υπό τις αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες προβλέπονται, θα δώσει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να μπορεί να επιτελέσει το έργο της και να φθάσει στους εμπόρους και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την προσφορά των ναρκωτικών στον τόπο μας».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι συζητήθηκε, επίσης, η μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων και ο τρόπος απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας. Έγινε ενημέρωση αναφορικά με το πρόγραμμα της μεταρρύθμισης που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη μελέτη των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκε τον Μάρτιο 2018 και άλλα επιπρόσθετα μέτρα, ώστε να υπάρξει ολιστική μεταρρύθμιση. Στόχος είναι η απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας να γίνεται έγκαιρα, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα αυτή τη στιγμή, σε λίγα χρόνια θα καταρρεύσει το όλο σύστημα. «Γι΄ αυτό ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο έχουμε τάξει ως προτεραιότητα το θέμα αυτό. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχολούν, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Ανώτατο Δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε θετική ανταπόκριση και συνεργασία και από τα κόμματα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την ενημέρωση και ανέφερε: «Για τη Συμμαχία Πολιτών είναι ύψιστης προτεραιότητας η γρήγορη και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης. Αποτελεί σήμερα, κατά τη δική μας εκτίμηση, ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων οδηγούν, δυστυχώς, στην κατάργηση της δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη που δεν απονέμεται έγκαιρα δεν είναι δικαιοσύνη. Υπάρχουν πολλοί πολίτες που είτε για λόγους υγείας είτε για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ενώπιον της δικαιοσύνης γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τις δαπάνες για πέντε, έξι ή επτά χρόνια μέχρι να ξεκινήσει να εκδικάζεται η υπόθεσή τους. Αυτό είναι απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα».

Περαιτέρω, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα, με βάση και τις μελέτες που έχει κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τροχοδρομούνται και πρόσθεσε: «Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για μια ριζική, ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του όλου δικαστικού μας συστήματος, ώστε να μπορεί να νιώθει αυτό που δικαιούται ο Κύπριος πολίτης – ότι έχει εύκολη και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Oι μεταρρυθμίσεις, που μας ανέφερε ο κ. Υπουργός, μας ικανοποιούν και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Επιθυμία μας είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Ελπίζω και καλώ και τους δικαστές, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης μας, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Είναι χρέος όλων μας, της Πολιτείας, αλλά και όλων όσων έχουν ρόλο σε αυτή την υπόθεση να προσφέρουμε το καλύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα δικαιοσύνης στους Κύπριους πολίτες».

Όσον αφορά τα νομοσχέδια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι έχουμε υποχρέωση ως Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Θα στηρίξουμε τα νομοσχέδια νοουμένου ότι έχουν γίνει προβλέψεις που διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα αθώων πολιτών», συμπλήρωσε.

Η ίδια φιλοσοφία, υπογράμμισε, διέπει και τη θέση μας σε σχέση με την καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος στον τόπο μας και συνεπώς, δεν έχουμε ένσταση στην παρακολούθηση των τηλεφώνων, δεδομένου ότι μέσα στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί πρόνοιες που διασφαλίζουν ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση, δεν θα παρακολουθούνται αθώοι πολίτες και δεν θα μπορεί κανένας μέσα από αυτό το σύστημα να αξιοποιήσει τις όποιες εξουσίες θα περάσουν στη δικαιοδοσία του, καταχρώντας τη θέση του στην πολιτεία για ίδιον όφελος ή για άλλους σκοπούς.

Επίσης, επεσήμανε ότι η εμπορία των ναρκωτικών είναι ένα μεγάλο ζήτημα και αγγίζει όλες τις οικογένειες και έχει περάσει, δυστυχώς, η εποχή που η χρήση ναρκωτικών αφορούσε κάποια κοινωνικά στρώματα. «Σήμερα έχει εξαπλωθεί η χρήση των ναρκωτικών, αγγίζει όλες τις οικογένειες και αποτελεί απειλή για τα παιδιά όλων των τάξεων.  Θα πρέπει να ενισχύσουμε τις κρατικές υπηρεσίες αρμόδιες για καταπολέμηση των ναρκωτικών με όλα τα μέσα, έτσι ώστε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτούς που εμπορεύονται τα ναρκωτικά και όχι απλά να συλλαμβάνονται τα βαποράκια και οι μεσάζοντες γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να σταματήσει η εμπορία και η διακίνηση των ναρκωτικών. Για να περιορίσουμε την εμπορία θα πρέπει να φτάσουμε και να καταδικάσουμε αυτούς οι οποίοι απομυζούν εκατομμύρια ευρώ κέρδος σε βάρος της ζωής των παιδιών μας», κατέληξε.

____________

ΕΚ/ΣΧ