Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2018 11:54

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018

Θα ήθελα ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Θεωρώ τη συμβολή σας ιδιαίτερα σημαντική στην κάλυψη των σκοπών της σημερινής εκδήλωσης και γενικότερα στην προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τα ζητήματα που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις επιπτώσεις του στον ασθενή και την κοινωνία στο σύνολό της.

«Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια», λέει το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Και όντως, ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια, κάθε σπίτι, κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά. Για αυτό και επιβάλλεται όλοι να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και σωστά ενημερωμένοι, έτσι ώστε ο κάθε ένας από μας, από τη δική μας θέση, να συμβάλει στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.

Ο διαβήτης είναι μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη, που έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που δείχνουν ότι, ενώ το 1985, 30 εκατομμύρια άτομα έπασχαν από διαβήτη παγκόσμια, τα σημερινά διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη κάνουν λόγο για 415 εκατομμύρια πάσχοντες παγκόσμια, ενώ εκτιμάται πως το 2040, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 642 εκατομμύρια.

Παρόλο που η ραγδαία αύξηση στον αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών, που παραμένουν αδιάγνωστα και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, ένα στα δύο άτομα με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστο. Ο κυριότερος λόγος ανησυχίας για αυτό το φαινόμενο, είναι οι επιπτώσεις που έχει για τους ίδιους τους πάσχοντες, αλλά και για τα συστήματα υγείας γενικότερα. Ο αδιάγνωστος ή ο μη ρυθμισμένος διαβήτης επιφέρει σοβαρές παθήσεις στο άτομο και μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου οκτώ χρόνια, ενώ είναι οικονομικά ασύμφορο για τα συστήματα υγείας.

Στην Κύπρο, το ποσοστό των διαβητικών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό που κατατάσσει την χώρα μας στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στις προτεραιότητες έχουν τεθεί από την Παγκόσμια Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη, περιλαμβάνεται και η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας από μη μεταδοτικές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Το Υπουργείο Υγείας υιοθετεί τους ανωτέρω στόχους και τους ενισχύει με συνέπεια μέσα από την ενημέρωση και την καλλιέργεια κουλτούρας πρόληψης και την θεραπεία. Προτεραιότητά μας, εξάλλου, είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας ως εργαλείο για μελλοντική ανάπτυξη.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στις συνεχείς ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση του διαβήτη και την ανατροπή της αύξησης των περιστατικών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, το Υπουργείο Υγείας μελετά πρόταση για αναβάθμιση των πρωτοκόλλων, εντός του 2019, όσον αφορά στις θεραπείες για τον διαβήτη και την ένταξη νέων φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο.

Παράλληλα, με τη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και με την καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια, στοχεύουμε στη σωστή ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και τη ρύθμιση των ασθενών μας. Οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια στελεχώνονται σήμερα από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται διεθνώς, και είναι σε θέση να προσφέρουν στους πάσχοντες με διαβήτη συμπολίτες μας τις κατάλληλες θεραπείες. Η ένταξη των Διαβητολογικών Ιατρείων παρακολούθησης στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα έχει δώσει την ευκαιρία στους ασθενείς τόσο των Αστικών όσο και των Αγροτικών Κέντρων Υγείας να εξυπηρετούνται ευκολότερα και να έχουν άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Στην Παιδο-Διαβητολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, τοποθετούνται συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου που καταγράφουν το σάκχαρο και  βοηθούν στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην προσαρμογή ατομικής θεραπευτικής αγωγής.

Επιπρόσθετα, με την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων και δράσεων, το Υπουργείο Υγείας επενδύει στην πρόληψη, τη έγκαιρη ανίχνευση, τη διαχείριση και την σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι προσπάθειες είναι συνεχιζόμενες και εντατικές και γίνονται έχοντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να προβληματίζονται και να αναζητούν ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους. Η ανάγκη για στοχευμένη και ορθή πληροφόρηση είναι απαραίτητη.

Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη για το πολύ σημαντικό της έργο, αλλά και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που χωρίς τη συμβολή σας δεν θα μπορούσαμε να στείλουμε το μήνυμα σε όλους τους πολίτες: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια», αλλά είναι στο χέρι μας να μην του επιτρέψουμε να μπει στη δική μας.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται από την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη και να επαναλάβω τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε κάθε προσπάθειά σας. Σας ευχαριστώ.

(MKY)

Σχετικά Ανακοινωθέντα