Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2018 14:05

Τα νομοσχέδια κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Οικολόγοι

Τη σημασία ψήφισης του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπό προϋποθέσεις για την πρόληψη και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που βρίσκονται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στη συνάντηση που είχε, σήμερα Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου προέβη σε δηλώσεις ως ακολούθως:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Περδίκη που είχαμε να συζητήσουμε για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Ολομέλειας, τα οποία είναι από τα πιο σημαντικά και πρέπει να περάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται γιατί πρέπει να συμμορφωθούμε με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δύο αφορούν εναρμόνιση με τις Οδηγίες και το άλλο αφορά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Μιλήσαμε για κάποιους προβληματισμούς που έχει το Κίνημα Οικολόγων αναφορικά με τα νομοσχέδια αυτά. Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και πιστεύω ότι έχω πείσει τον κ. Περδίκη σε αρκετά θέματα. Νομίζω ότι δίδεται η ευκαιρία τουλάχιστον να υποστηρίξουν τα νομοσχέδια αυτά ανεξάρτητα εάν έχουν κάποιες επιφυλάξεις για τις οποίες θα καταθέσουν τυχόν τροπολογίες.

Επεσήμανα ότι τυχόν τροπολογίες να μην ακυρώνουν τον σκοπό του νομοσχεδίου, γιατί από τη μια, υπάρχουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθούμε και είναι υποχρεωτικές και από την άλλη, υπάρχει η απαίτηση και η ανάγκη να προωθηθεί η νομοθεσία για άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας για σκοπούς πρόληψης και διερεύνησης συγκεκριμένων σοβαρών αδικημάτων – ταα οποία ορίζονται στο ίδιο το Σύνταγμα – υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις και τους όρους, οι οποίοι καθορίζονται στον Νόμο.

Εξήγησα την αναγκαιότητα που υπάρχει για την προώθηση αυτής της νομοθεσίας, το γεγονός ότι σήμερα γίνονται συλλήψεις ενεχόμενων προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση, στην προμήθεια, στην κατοχή ναρκωτικών, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να διώξουμε αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτές τις μεγάλες ποσότητες, τους εμπόρους. Δηλαδή, αυτούς που ουσιαστικά καταβάλλουν και το σημαντικό ποσό για την εξασφάλιση των ναρκωτικών ουσιών, τις οποίες διακινούν κάποιοι άλλοι και φτάνουν μέχρι και σε παιδιά τα οποία είναι ανήλικα. Δυστυχώς, από τα στατιστικά που έχουμε στη διάθεση μας το 2018, είχαμε 106 ανήλικα πρόσωπα τα οποία ενέχονται σε υποθέσεις εμπορίας. Κάτι το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο, το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί από κανέναν εάν πράγματι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που ονομάζουμε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών στον τόπο μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης, ανέφερε:

«Πράγματι, ο κ. Υπουργός ήρθε πολύ καλά μελετημένος σήμερα, γνωρίζοντας τις επιφυλάξεις μας και γνωρίζοντας πολύ καλά τις τροπολογίες που έχουμε ήδη καταθέσει επί των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Είχαμε όντως μια παραγωγική συζήτηση επί των επιφυλάξεων μας.

Για το Κίνημα Οικολόγων, ως μέλος και του παγκόσμιου Κινήματος Πρασίνων τα θέματα που αφορούν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ή του εγκλήματος είναι πρώτης προτεραιότητας, εκεί που υπάρχουν όμως τα μεγάλα διλήμματα είναι εκεί που αγγίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις προσωπικές ελευθερίες.

Έχουμε θέματα στα νομοσχέδια. Δεν έχουν διασκεδαστεί όλες οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις μας. Έχουμε μπροστά μας να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις ως Κίνημα Οικολόγων και γνώμονας βεβαίως θα είναι αυτά που είπε ο κ. Υπουργός. Σίγουρα θέλουμε να καταπολεμήσει η πολιτεία εγκληματικές συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με το οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα με την εκμετάλλευση ανηλίκων, με την πορνογραφία, με τις σύγχρονες μορφές του εγκλήματος που είναι και οργανωμένο και επηρεάζει τον κάθε πολίτη χωριστά. Το έγκλημα είναι η μεγαλύτερη παραβίαση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων. Από την άλλη δεν θέλουμε να δώσουμε στις οποιεσδήποτε διωκτικές Αρχές αυθαίρετα δικαιώματα και δυνατότητες να παρέμβουν στις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών. Η απόφαση είναι δική μας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με τα νομοσχέδια της την πολιτική της βούληση. Εμείς επιφυλασσόμαστε ενώπιον της Ολομέλειας να τοποθετηθούμε αναλόγως».

Ο κ. Υπουργός σχολίασε ότι ούτε από την πλευρά τους, ζητούν την αυθαιρεσία στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό τη δίωξη του εγκλήματος. Και εξήγησε: «Είναι γι’ αυτό το λόγο που στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουμε βάλει μια σειρά από αυστηρές προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες το δικαστήριο και μετά από δικαστική κρίση να επιτρέπεται να γίνει η τηλεφωνική παρακολούθηση. Μάλιστα, περιλάβαμε μια σειρά από αυστηρές διατάξεις, ώστε οτιδήποτε το οποίο δεν σχετίζεται με τους λόγους για τους οποίους δόθηκε το διάταγμα να καταστρέφεται και μάλιστα αμέσως.

Η προσπάθεια είναι από τη μια ο περιορισμός των δικαιωμάτων να είναι στο σημείο εκείνο που είναι αναλογικά επιτρεπτός, στη βάση του δικαιώματος που προσπαθώ να εξυπηρετήσω που είναι η διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη, της προστασίας όλων αυτών των υποψήφιων θυμάτων από αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που επιμένουμε τόσο σε αυτό το θέμα.

Η έκκληση μου προς όλα τα κόμματα είναι για οποιουσδήποτε ενδοιασμούς που έχουν νοουμένου ότι δεν θα καταργείται αυτή η προσπάθεια, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε απόψεις οι οποίες θα μπορούν να δώσουν περισσότερη προστασία, αλλά την ίδια ώρα βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την απαίτηση που υπάρχει για να προστατεύσουμε και τα δικαιώματα όλων εκείνων που διατρέχουν κινδύνους από αυτού του είδους τις δραστηριότητες. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα θέματα της παιδικής πορνογραφίας, της εμπορίας ναρκωτικών, της εμπορίας προσώπων και της διαφθοράς».

(ΕΚ/ΑΧ/ΕΙ)