Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2018 16:06

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου - ΠΕΟ

Ευχαριστώ για την πρόκληση σας για να παραστώ σήμερα στην εκδήλωση σας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την ίδρυση της Συντεχνίας σας.

Θα ήθελα καταρχάς, να σας ευχαριστήσω για την διαχρονική συμβολή και συνεισφορά σας στη συλλογική μας προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που να διέπεται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και ισοπολιτείας, στο πνεύμα πάντα της κοινωνικής ευαισθησίας και του κοινωνικού διαλόγου.

Εκπροσωπείτε ένα νευραλγικό τομέα της κυπριακής οικονομίας, τον τουριστικό, ο οποίος αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου. Η συνεχής ανάπτυξη του τουριστικού τομέα συντείνει σημαντικά στη δημιουργία νέων αλλά και ποιοτικών θέσεων εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι τη μείωση της ανεργίας με οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη.

Η Κυβέρνηση, στοχεύει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι βασικό στοιχείο για την επιτυχή πορεία του τουρισμού αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας και κατ’ επέκταση οι ποιοτικές θέσεις εργασίας οι οποίες αναβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια, που έχουμε από κοινού καταβάλει, τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του τομέα και στον βαθμό που η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία, ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας αυτής είναι και οι κοινωνικοί εταίροι, που μέσω των υπεύθυνων σας θέσεων έχετε συνδράμει στη διασφάλιση και συνθηκών εργατικής ειρήνης.

Η συνεχής μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρα ένα πολύ θετικό βήμα προς την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Αναφέρω ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό ανεργίας τον  Σεπτέμβριο του 2018 μειώθηκε στο 7,4% σε σχέση με 10,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2017, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, ενώ ο Σεπτέμβριος 2018 είναι ο 53ος συνεχής μήνας κατά τον οποίο η ανεργία μειώνεται σε σχέση με πριν από 12 μήνες.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει επαναπροκηρύξει το Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών καθώς επίσης και το Σχέδιο Κατάρτισης Εργαζομένων σε Κέντρα Αναψυχής που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στο παραλιακό μέτωπο Πάφου και Συναφείς με την Τουριστική Βιομηχανία Επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τελούν υπό αναστολή εργασιών.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των προσπαθειών μας για περαιτέρω μείωση της ανεργίας, έχει τεθεί πρόσφατα σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εργασίας η οποία διευκολύνει και απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης προσωπικού από ένα ηλεκτρονικό μητρώο ανέργων, βάσει των προσόντων, πείρας και δεξιοτήτων τους.

Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 30 εξειδικευμένων Σύμβουλων Απασχόλησης οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης παρέχοντας εξατομικευμένες και πλήρως στοχευμένες υπηρεσίες σε ανέργους για την επιτυχή τοποθέτηση τους σε θέσεις εργασίας.

Αποφασιστικό βήμα προς την διαφύλαξη των εργασιακών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν η τροποποίηση, μετά από πολλά χρόνια, των περί Εργοδοτουμένων σε Ξενοδοχεία (Όροι Υπηρεσίας) Κανονισμών το 2016. Μέσω της προσπάθειας αυτής, κατοχυρώθηκαν για πρώτη φορά νομικά η πενθήμερη απασχόληση, το ταμείο προνοίας και οι επί πληρωμή αργίες εορτές/αργίες για όλους τους υπαλλήλους σε ξενοδοχεία.

Παράλληλα, συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και επιθεωρήσεις  τόσο σε ξενοδοχεία όσο και σε κέντρα αναψυχής για σκοπούς διασφάλισης εφαρμογής των προνοιών της εργατικής νομοθεσίας και της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί από τον Ιούλιο 2017 η Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης η οποία διεξάγει επιπλέον πέραν των 6000 επιθεωρήσεων σε χώρους εργασίας  ετησίως. Οι επιθεωρήσεις αυτές αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας αλλά και τον έλεγχο για την τήρηση των ορθών όρων εργοδότησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και ο θεσμός της τριμερούς Συνεργασίας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος εργασιακών σχέσεων, το οποίο βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των  Κοινωνικών Εταίρων.

Η ουσιαστική ενδυνάμωση των θεσμών που διέπουν και ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις παρέμεινε ως πρώτιστος στόχος και καταφέραμε όλοι μαζί μέσω της αξιοποίησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα πάντοτε αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, να καταλήγουμε σε συναινετικές λύσεις με στόχο την διατήρηση της εργατικής ειρήνης και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, είχε επιτευχθεί  με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία για τα έτη 2016-18. Η εν λόγω συλλογική σύμβαση, μεταξύ άλλων, προνοούσε την επιστροφή στους εργαζομένους  μέρους των ωφελημάτων που είχαν παραχωρήσει κατά τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.  Όπως γνωρίζουμε, πολύ σύντομα οι δύο πλευρές θα κληθούν να αρχίσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι βέβαιη ότι θα πορευθείτε προς τις διαπραγματεύσεις με την ίδια συνέπεια και θετική στάση και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι δίπλα σας ως αρωγός, με γνώμονα τον κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την συνεχή ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας μέσα σε υγιείς οικονομικές συνθήκες αφενός και αφετέρου, το καλώς νοούμενο συμφέρον και η προστασία των εργαζομένων.

Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί ίσως το καλύτερο μας εργαλείο στην επίτευξη συνεννόησης και εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων. Αυτό αποδεικνύεται από την μακρόχρονη πορεία και επιτυχία του συστήματος εργασιακών σχέσεων της χώρας μας. Είμαι βέβαιη ότι θα  συνεχίσουμε όλοι να τον σεβόμαστε και να τον αξιοποιούμε κατάλληλα.

Με τις σκέψεις αυτές, εύχομαι κάθε επιτυχία στην εκδήλωση της Συντεχνίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής Κύπρου – ΠΕΟ και να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα που εκπροσωπείτε.  

----------------------------

ΕΙ