Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2018 14:28

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης ολοκληρώνει την επίσκεψη του στο Ισραήλ

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο  Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, έγινε σήμερα, 20 Νοεμβρίου 2018, δεκτός από τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Πρόεδρος του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Βουλής αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών και τριμερών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας την αμοιβαία πρόθεση των δύο πλευρών για διεύρυνση αυτών των σχέσεων και στην ευρύτερη περιοχή. Ο Πρόεδρος Rivlin εξέφρασε τη στήριξή του προς την προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής επανατόνισε την προσωπική του δέσμευση για προώθηση της πρωτοβουλίας. 

Σε μια ανασκόπηση των ιστορικών σχέσεων των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Rivlin έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θερμή υποδοχή και στήριξη των οποίων έτυχαν από τον κυπριακό λαό οι επιζήσαντες του ολοκαυτώματος κατά την προσωρινή τους παραμονή στην Κύπρο στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Εξέφρασε δε τη βαθύτατη εκτίμησή του για το γεγονός αυτό.

Εξάλλου, ενωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό στην έναρξη του Σεμιναρίου της Γεωπολιτικής Ομάδας “12+” της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (ΔΕ), στην οποία ανήκουν τόσο η Κύπρος, όσο και το Ισραήλ. Θέμα του Σεμιναρίου, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Κνεσσέτ και η ΔΕ ήταν η εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του, ο κ. Συλλούρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών αντικατοπτρίζει τον κοινό στόχο για δημιουργία ενός βιώσιμου και καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές. Ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε ότι η Κύπρος συμβάλλει στην επίτευξη των Στόχων και κατ’ επέκταση στην υλοποίηση της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030, μέσω και της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία, ανέφερε, προωθεί τις στρατηγικές ανταλλαγές μιας αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε ζωτικούς τομείς, φιλοδοξώντας να επεκταθεί και σε περισσότερες χώρες της περιοχής. Συγχαίροντας τους συμμετέχοντες κοινοβουλευτικούς για τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε την ανάγκη οι διακηρύξεις και η όλη προσπάθεια να μετουσιώνονται σε απτά αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Συλλούρης επιστρέφει στην Κύπρο σήμερα το απόγευμα.

(ΜΓ)