Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-11-2018 14:44

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2017

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση των Πεπραγμένων, κατά το 2017, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία, ως ο μεγαλύτερος οργανισμός του τόπου μας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Πολιτείας στον τομέα της ενέργειας.

Ασφαλώς, η δράση της ΑΗΚ δεν περιορίζεται αποκλειστικά στις συνήθεις δραστηριότητές της, δηλαδή την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εκτείνεται και στα θέματα υποδομής φυσικού αερίου, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών σε τρίτους και την αφαλάτωση νερού για σκοπούς άρδευσης.

Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός συμβάλλει, επίσης, στην προώθηση των στόχων μας για αύξηση της συνεισφοράς των ΑΠΕ στην Ηλεκτροπαραγωγή, μέχρι να καταστεί δυνατή η λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς, μέσω των διμερών συμβολαίων που συνάπτει με τους παραγωγούς για αγορά της παραγόμενης ενέργειας. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να απευθύνω ευχαριστίες προς τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής για την αποδοτικότητα την οποία επέδειξε αναφορικά με την παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο των σχεδίων που εξαγγέλλει το Υπουργείο. Ειδικότερα το «Σχέδιο Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ένταξη των έργων στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού» βρήκε, πρέπει να σημειώσω, τεράστια απήχηση από τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή, αφού οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν αφορούν σχεδόν διπλάσια δυναμικότητα από το ζητούμενο, με 380 MW από φωτοβολταϊκά συστήματα, ένα έργο 12.5 MW Αιολικής Ενέργειας και ένα έργο 2.2 MW από βιομάζα. Ήδη, επισημαίνω, εκδόθηκαν προκαταρκτικοί όροι και κατατέθηκαν εμπρόθεσμες εγγυήσεις για συνολικά 90 MW Φωτοβολταϊκών Συστημάτων.

Από το 2013 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, η δυναμικότητα των συνδεδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων Αυτοπαραγωγής και Συμψηφισμού Μετρήσεων, γνωστού ως net metering, τα οποία εγκαταστάθηκαν στο Σύστημα Διανομής, ανήλθε στα 44 MW. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε ισχύ δύο νέα Σχέδια που αφορούν σε επιχειρήσεις, το Σχέδιο για net billing και το «Σχέδιο για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης».

Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο ανακοίνωσε την επεξεργασία νέας Δέσμης Σχεδίων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Α.Π.Ε και ΕΞ.Ε με σκοπό τη μείωση του κόστους ενέργειας στους καταναλωτές και την επίτευξη των στόχων της Δημοκρατίας για το 2020. Συγκεκριμένα, θα εξαγγείλουμε σύντομα τις λεπτομέρειες για χρηματοδότηση μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) και εγκατάστασης συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε), περιλαμβανομένων συνδυασμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος με net metering, με τη θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών και τη φόρτιση ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος τύπου plug-in.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί εδώ η συνεργασία μεταξύ της ΑΗΚ και του Υπουργείου Παιδείας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικά κτήρια, στη βάση Σχεδίου που έχει προκηρύξει το Υπουργείο μας. Συγκεκριμένα, η ΑΗΚ θα αναλάβει τον συντονισμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του εν λόγω έργου, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν σε 428 σχολικές μονάδες, φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 4.2 MW, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους των σχολείων μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η ΑΗΚ, με ποσοστό 41%, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρωτογενούς ενέργειας στην Κύπρο. Συνεπώς, η περιβαλλοντική επιβάρυνση από τις δραστηριότητες του Οργανισμού είναι σημαντική, με την ΑΗΚ, όμως, να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την εκπλήρωση των περιβαλλοντικών της υποχρεώσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση συστημάτων απονίτρωσης στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της Δεκέλειας και προχωρεί στην εγκατάσταση συστημάτων απονίτρωσης και αποθείωσης στο Βασιλικό. Το έργο της εγκατάστασης μονάδων αποθείωσης και βελτίωσης των υφιστάμενων συστημάτων κατακράτησης σκόνης στις Μονάδες 1 και 2 στον Σταθμό Βασιλικού, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιουνίου 2020.

Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των συστημάτων της ΑΗΚ, χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού όπως προχωρήσει με τη μαζική εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών, την εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής και την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων. Η εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των συστημάτων κρίνεται απαραίτητη, ιδιαίτερα λόγω των μεγάλων αλλαγών που επίκεινται στον τομέα της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και στο πλαίσιο της εφαρμογής του τέταρτου ενεργειακού πακέτου.

Αγαπητά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της ΑΗΚ,

Όπως γνωρίζετε, στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της προμήθειας φυσικού αερίου προς την εγχώρια αγορά της Κύπρου, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό, έχει προχωρήσει με την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υποδομές στις 5 Οκτωβρίου 2018, με την περίοδο πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος να λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Η δε πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προμήθεια Φυσικού Αερίου στην Κύπρο αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΔΕΦΑ πριν το τέλος του χρόνου.

Η ΑΗΚ θα συμμετέχει στην ΕΤΥΦΑ σε ποσοστό μέχρι 30%, σύμφωνα και με τη σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 18.5.2017. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα επέλθει συμφωνία σε σχέση και με τον τρόπο συμμετοχής της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ.

Αγαπητοί Φίλες και Φίλοι,

Όλες οι πιο πάνω προκλήσεις προϋποθέτουν ασφαλώς και την απαιτούμενη στελέχωση της ΑΗΚ. Κατά το 2017, το Υπουργείο συνέβαλε θετικά στην προσπάθεια της ΑΗΚ για εξορθολογισμό της οργανικής της δομής, με την άμεση προώθηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ώστε η ΑΗΚ να στελεχωθεί με πρόσθετο προσωπικό. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η έγκριση για μεταφορές ή και μετονομασίες θέσεων, καθώς και η δημιουργία 24 νέων θέσεων πρώτου διορισμού.

Κλείνοντας λοιπόν, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμα μια φορά, ότι το Υπουργείο μας στοχεύει στη διασφάλιση της ευρωστίας και ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ, προσβλέποντας, μάλιστα, σε περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ μας συνεργασίας, με κύριους στόχους την εκπλήρωση των στόχων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ, τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για έλευση φυσικού αερίου και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρισμού.

Συγχαίροντας, τέλος, το προσωπικό, τη διεύθυνση και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τους, ευχαριστώ τους παρευρισκόμενους για την προσοχή σας και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα.

(ΓΑ/ΑΧ)