Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-11-2018 08:24

Με επιστολή προς τον ΓΓ ΟΗΕ, η Αν. Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κα Πόλυ Ιωάννου απέστειλε επιστολή, με ημερομηνία 14 Νοεμβρίου 2018, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, διά της οποίας καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τον μήνα Αύγουστο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018, ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αρ. Α/73/565-S/2018/1023.

Η κα Ιωάννου, στην επιστολή της επισυνάπτει δύο έγγραφα, όπου περιγράφουν με λεπτομέρειες τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) της Λευκωσίας και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Επιπλέον, επισημαίνει τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Σημειώνει επίσης, ότι οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και κανονισμών, είναι μια συνεχής απειλή για τη διεθνή ειρήνη, επηρεάζει αρνητικά την περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας στην Κύπρο και αποτρέπει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας της Κύπρου.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας ένα υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει στην επιστολή της η  Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος. Υπενθυμίζει παράλληλα, ότι υπάρχει μια νομική αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο κήρυξε άκυρη την υποτιθέμενη απόσχιση μέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, η κα Ιωάννου παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

(ΜΛ)