Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-12-2018 17:08

O Υπουργός Άμυνας к. Σάββας Αγγελίδης είχε σήμερα συνάντηση στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi

O Υπουργός Άμυνας к. Σάββας Αγγελίδης είχε, σήμερα, συνάντηση στο Κάιρο με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.

Kατά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο κ. Υπουργός μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση  της τρομοκρατίας, καθώς και στην ανάγκη για συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Ακολούθως, ο κ. Αγγελίδης αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που συνδέουν τις δύο χώρες και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής, καθώς επίσης και τον ηγετικό της ρόλο στον Αραβικό κόσμο και στην Αφρική. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη στήριξης της Αιγύπτου, κυρίως από την ΕΕ, εντός της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή.

Πέραν των παραπάνω, υπογράμμισε τη μεγάλη ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο από ποτέ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Υπουργού στην Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του, Στρατηγού Mohamed Zaki, προκειμένου να παραστεί στην τελετή έναρξης της έκθεσης στρατιωτικού υλικού «ΕDΕΧ-2018», τα εγκαίνια της οποίας τέλεσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου. Ο κ. Υπουργός συνεχάρηκε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την άρτια διοργάνωση και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Έκθεση λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά και σε αυτή συμμετέχουν πέραν των 40 χωρών με εταιρείες που ασχολούνται με την στρατιωτική βιομηχανία.

Πριν τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο κος Αγγελίδης είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σε διμερές επίπεδο. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διμερή συνεργασία υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και εξειδικευμένα θέματα συνεργασίας που αφορούν στο σκοπό της παρούσας επίσκεψης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 3 Υπουργών έγινε ανασκόπηση και αναζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας.

Εκφράστηκε, παράλληλα, η κοινή βούληση για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των τριών χωρών, η οποία είναι συνυφασμένη με την κοινή προσπάθεια για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και λοιπά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενεργειακή και θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

---------------------------

ΕΙ