Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 12:09

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου για την εκστρατεία «Λέμε ΟΧΙ στο πλαστικό καλαμάκι»

Με κύριο μήνυμα «Η Κύπρος λέει Όχι στο πλαστικό καλαμάκι», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018, συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, κατά την οποία έγινε η επίσημη παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας «Λέμε ‘Όχι στο πλαστικό καλαμάκι».

Τη συνέντευξη Τύπου χαιρέτισαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Σόφη Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και η κα Μαρία Ψιλόλυχνου εκ μέρους του Ειδικού Σχολείου, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος.   

Στο πλαίσιο της  πρωτοβουλίας που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος η ομάδα εθελοντισμού του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας θα αντικαταστήσει όλα τα συμβατικά πλαστικά καλαμάκια με βιοδιασπώμενα ή από αλουμίνιο καλαμάκια, τα οποία θα δώσει σε μαθητές των σχολείων της Κύπρου. Η πρωτοβουλία, με αφετηρία αρχικά την πόλη της Λάρνακας επεκτείνεται  σε όλα τα σχολεία Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που «στοχεύουν στην εκπαίδευση της μελλοντικής γενιάς», υπογραμμίζοντας πως το Υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά «βρίσκονται δίπλα σε κάθε εκδήλωση και πρόγραμμα που στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, σχετικά με τη μείωση της χρήσης των πλαστικών και την προστασία του περιβάλλοντος».  

Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αφού ευχαρίστησε την εθελοντική ομάδα του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα  για την ανάδειξη του σημαντικού αυτού ζητήματος, εξήρε τον ρόλο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος που μέσα από πολύπλευρες δράσεις επιδιώκει να ανατρέψει λανθασμένες, παγιωμένες νοοτροπίες. Η κα Μιχαηλίδου απήυθυνε κάλεσμα προς όλους όπως αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια που δεικνύει  στη πράξη ότι «αρκεί μια μικρή ομάδα ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και η συνεργία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε πως η Κύπρος οφείλει να κάνει το «επόμενο βήμα, με σκοπό τη μείωση της χρήσης πλαστικού για την προστασία του περιβάλλοντος». Στόχος της εκστρατείας είπε, είναι «όλες οι μαθήτριες και μαθητές, αρχίζοντας από την Προδημοτική να πάρουν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο stainless steel  καλαμάκι στο σπίτι μαζί με το βουρτσάκι του και έναν όμορφο σελιδοδείκτη και αφού κατανοήσουν, μετά από μία παρουσίαση στο σχολείο τους, γιατί ‘λέμε όχι στο πλαστικό καλαμάκι’, να μεταφέρουν το μήνυμα στις οικογένειες τους και όλοι μαζί να αλλάξουμε συνήθειες».

Εκ μέρους του Ειδικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα Λάρνακας, η κα Μαρία Ψιλόλυχνου δήλωσε πως επιδίωξη μέσω της πρωτοβουλίας τους είναι όπως οι εθελοντές μαθητές του Ειδικού  Σχολείου μετατραπούν από δέκτες εθελοντισμού σε πομπούς εθελοντισμού, ενώ, παράλληλα, να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την περιβαλλοντική ρύπανση και να αναδειχθεί η Κύπρος ως πρώτη χώρα που υιοθετεί αυτή την βέλτιστη πρακτική στην ΕΕ. 

Η πρωτοβουλία «Λέμε Όχι στο πλαστικό καλαμάκι» τελεί υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με τη στήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, του Δήμαρχου Λάρνακας και Προέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων κ. Αντρέα Βύρα, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο και του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε η πρώτη προβολή του τηλεοπτικού σποτ που έχει ετοιμαστεί για σκοπούς της εκστρατείας, με πρωταγωνιστή την Σαλίνα το Φλαμίνγκο.

Το σποτ μπορείτε να το βρείτε στο κανάλι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο YouTube, στον σύνδεσμο https://youtu.be/ujxScsgN_yo

(ΕΦ/ΜΛ)