Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 18:34

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στην εκδήλωση του Επαρχιακού Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφου

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ορίσει την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντών για να τιμήσει το έργο των εθελοντών, αλλά και να συμβάλει στη καλλιέργεια του εθελοντισμού και της ενεργού πολιτότητας στο κόσμο.

Μια μέρα ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη το διαχρονικό σημαντικό έργο που επιτελεί το εθελοντικό κίνημα.

Ο σύγχρονος εθελοντισμός καλύπτει όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες εθελοντικά προγράμματα, με τη δραστηριοποίηση χιλιάδων ενεργών πολιτών, καλύπτοντας βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας, αλλά και συμβάλλοντας σημαντικά στην αντιμετώπιση κοινωνικών, περιβαλλοντικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων. Σημαντική είναι και η αξιοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη χάραξη πολιτικής από το κράτος.

Είμαστε περήφανοι για το εθελοντικό κίνημα και τους εθελοντές μας οι οποίοι με ανιδιοτέλεια, πάθος, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο, και ακόμα στερώντας χρόνο από τις οικογένειες τους, προσφέρουν καθημερινά στους συνανθρώπους μας, σημαντικές υπηρεσίες. Στόχος μας είναι η ενεργοποίηση των πολιτών, και ειδικότερων των νέων, στα κοινά. Οι δύσκολες μέρες που διανύουμε απαιτούν την εμπλοκή ακόμη περισσότερων πολιτών στον εθελοντισμό, και εφαρμογή νέων πολιτικών ώστε το εθελοντικό κίνημα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό, με όλα τα θετικά στοιχεία τα όποια μπορούν να έχουν σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Γι’ αυτό τον λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διόρισε Επίτροπο Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με αποστολή την προώθηση και εφαρμογή ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για στήριξη και εκσυγχρονισμό του εθελοντικού κινήματος, της ενθάρρυνσης της ενεργούς πολιτότητας και ενίσχυση του ρόλου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουμε πολιτειακό θεσμό για την κοινωνία των πολιτών, έχουμε επίσης αναγνωριστεί και ως μια από τις λίγες χώρες με ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής στον τομέα της ενεργούς πολιτότητας, του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβουλίου Εθελοντισμού Πάφου, τον Πρόεδρο του φίλο Κώστα, αλλά και όλες τις οργανώσεις μέλη του, για το συνεχές  αξιόλογο και σημαντικό έργο. Συμβάλλει στο καλύτερο συντονισμό του εθελοντικού κινήματος, συμβουλεύει το κράτος για θέματα εθελοντισμού και έρχεται αρωγός στο κρατικό έργο για την καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων χωρίς ωστόσο να υποκαθιστά τον ρόλο και την ευθύνη της κρατικής παρέμβασης.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα, εκ μέρους της Πολιτείας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους εθελοντές της χώρας μας για τη σημαντική και ανιδιοτελή τους δράση. Σας ευχαριστούμε, σας ευγνωμονούμε και μας κάνετε περήφανους.

Σας ευχαριστώ.

-------------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)