Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 11:25

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη κατά τη συνεδρία της ολομέλειας την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς

Επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Την ερχόμενη Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή το 2003 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, αυτά τα δεκαπέντε χρόνια τα επίπεδα διαφθοράς ανά το παγκόσμιο παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με αρνητικό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ζωής. Ενδεικτικά αναφέρω ότι πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο παγκόσμια για δωροδοκίες αντί για αναπτυξιακά και κοινωφελή έργα. Σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια, η Κύπρος βελτίωσε σημαντικά τη θέση της. Μπορούν όμως να γίνουν ακόμα πολλά.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων επισημαίνουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα από όλους τους αρμόδιους φορείς, πολιτεία και αξιωματούχους, για ενίσχυση του ρόλου των πολιτών και των κοινωνικών δικτύων. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς και θα ενισχυθεί η δημοκρατία και η διαφάνεια στον τόπο μας.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνάδελφοι, να αναφερθώ σε ακόμα ένα θέμα προ ημερήσιας διατάξεως, στην επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948, μετά τον εφιάλτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δυστυχώς, στα εβδομήντα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε η βία, η φτώχια, η πείνα, η τρομοκρατία, οι πόλεμοι φανερώνουν την αδυναμία της διεθνούς έννομης τάξης να προστατεύσει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Ζωντανό παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί το νησί μας, με τον βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων συμπατριωτών μας από τους Τούρκους εισβολείς, τον εποικισμό και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπου και αν συμβαίνουν. Διακηρύσσουμε τέλος την αποφασιστικότητά μας να έχουμε ως προτεραιότητά μας την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του λαού μας και κυρίως των ευάλωτων ομάδων.

(ΑΧ)