Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 17:02

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο γεύμα προς τιμήν των Παιδιών του Cyprus Children Fund

Σας καλωσορίζω όλους και ιδιαίτερα την αντιπροσωπεία των αποδήμων νέων μας. Και να εκφράσω ευγνώμονες ευχαριστίες για τον απόδημο Ελληνισμό που είχε την πρωταρχική ιδέα μετά τα γεγονότα του 1974 να δει μέσα από τις συνέργειες πώς μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των παθόντων και ιδιαίτερα των παιδιών.

Επιτρέψετε μου όμως πρώτα από όλα να εκφράσω τη λύπη μου γιατί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν έχουμε σήμερα μαζί μας τα παιδιά από την κατεχόμενη Καρπασία.

Βλέποντας παιδιά του τόπου μας, δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι εντονότερη την αίσθηση του χρέους απέναντι τους, απέναντι της πατρίδας, να κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ούτως ώστε να μπορούμε όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας μία μέρα, ελπίζω σύντομα, να περπατήσουμε ελεύθεροι, σε μία ελεύθερη απ’ άκρου εις άκρον χώρα.

Σε μία χώρα όπου τα παιδιά θα έχουν όλα τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά σε όλο τον σύγχρονο κόσμο, στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια, στη χαρά, είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Θα ήθελα να καλωσορίσω και όλους εσάς που η προσφορά σας στη δημιουργία και λειτουργία αυτού του Ταμείου συμβάλλει τα μέγιστα για να προσφέρουμε στα παιδιά που έχουν ανάγκη, αυτά που ως πολιτεία οφείλουμε.

Μαζί, πολιτεία, θεσμοί, οργανώσεις και πολίτες, επιτυγχάνουμε πολλά για τα οποία είμαι πραγματικά περήφανος.

Θέλω όμως να διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά προσωπικά θα παρακολουθώ, και θα κατευθύνω τις αρμόδιες Υπηρεσίες ακολουθώντας τα σύγχρονα ρεύματα και τις επιστημονικές επιταγές ώστε να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στη χώρα μας. Και το λέω αυτό γιατί γνωρίζω ότι υπάρχουν ακόμα ελλείψεις που οφείλουμε να καλύψουμε ως κράτος, ως πολιτεία. Και το λέω με πλήρη συνείδηση γιατί είμαι πατέρας, γιατί είμαι παππούς.

Και διευκρινίζω κάτι: Αυτή η οφειλή δεν είναι μόνο προς τα Κυπριόπουλα. Η χώρα μας είναι χώρα υποδοχής ξένων παιδιών, προσφυγόπουλων από τη γύρω περιοχή ως αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης. Και αυτό γιατί δεν ξεχνούμε τη δική μας ιστορία, τη δική μας προσφυγιά.

Και για αυτό είμαστε διπλά ευαίσθητοι στον πόνο των ξένων παιδιών στα οποία θέλουμε στο μέτρο του δυνατού να προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά, ασφάλεια, υγεία  και εκπαίδευση.

Η χώρα μας νοιάζεται για τα παιδιά και καθημερινά δίνουμε έναν πραγματικό αγώνα για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης τους. Στόχος μας είναι να παράσχουμε  σε όλα τα παιδιά, σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου και αν κατοικούν, όποια γλώσσα και αν μιλούν, τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν στον μέγιστο δυνατόν βαθμό όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους.

Πολύτιμη σε αυτή μας την προσπάθεια είναι και η συμβολή της Επιτροπής Βοήθειας Παιδιών.

Η Επιτροπή  ιδρύθηκε στη σκληρή περίοδο για τον τόπο μας αμέσως μετά την τουρκική εισβολή το 1974 με πρωτοβουλία της ομογένειας των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, υπό την εποπτεία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου,  και ανέλαβε να εντοπίσει παιδιά που είχαν ανάγκες και  να τα στηρίξει.

Αρχικά η προσπάθεια επικεντρώθηκε κυρίως σε προσφυγόπουλα, συν τω χρόνω όμως επέκτεινε το δίκτυό της και σε παιδιά από όλη την Κύπρο. Θα ήθελα να επισημάνω πως το έργο της Επιτροπής δεν περιορίζεται στην κάλυψη βασικών αναγκών, αλλά επιδιώκει να συμβάλει και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών.

Για αυτό και θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας και του ίδιου προσωπικά στα όσα έπραξαν και πράττουν προς αυτό τον σκοπό.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Θέλουμε η πατρίδα που θα κληροδοτήσουμε σε εσάς να έχει γερά θεμέλια, τέτοια θεμέλια που θα σας διασφαλίζουν ένα σίγουρο  μέλλον σε μία ευημερούσα χώρα με ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να φέρουμε σε πέρας τη μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί μία νέα προσπάθεια με επίσκεψη στην Κύπρο της εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, της κας Λουτ,

Ο ίδιος, σε κάθε βήμα σε κάθε περίπτωση είχα δώσει διαβεβαιώσεις στον κ. Γκουτέρες, στον ίδιο και στους συνεργάτες του, ότι είμαι έτοιμος να συνεχίσω την προσπάθεια, να καθορίσουμε τους όρους εντολής που ο ίδιος θεωρεί ότι αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία πιθανοτήτων αποτελεσματικού διαλόγου.

Με αυτή την έννοια η προετοιμασία την οποία και ο ΓΓ ζητά, είναι κρίσιμο μέρος των εξελίξεων που έπονται. Έχουμε κάθε δικαίωμα, ως Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τις τύχες μας σε ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις αρχές της ΕΕ, με προστασία των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών ιδιαιτέρως των παιδιών.

Ολοκληρώνοντας, θα  ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας. Κυρίως, όμως, για τη συμβολή σας στην προσφορά προς τα παιδιά.

Σε όλους εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά να είναι μια αποφασιστική χρονιά για τη σωστή πορεία της χώρας μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας για όλους, αλλά ιδιαίτερα για εσάς, τη μέλλουσα γενιά του τόπου που θα είστε υποχρεωμένοι να συμβιώσετε κάτω από συνθήκες όμως που να σας επιτρέπουν να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις προοπτικής και ευημερίας της χώρας μας.

(ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ)