Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 17:30

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εκδηλωθείσα επιθυμία του ΓΓ να δώσει συνέχεια στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τη Ρωσία και δηλώσεων που έγιναν από πλευράς αξιωματούχων της χώρας, είπε ότι «εμείς θέλουμε να θεωρήσουμε το θέμα λήξαν, διότι πράγματι υπήρξαν κάποιες ατυχείς δηλώσεις.

Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ, ακολουθεί τον προσανατολισμό της ΕΕ, μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα, και βεβαίως στο πλαίσιο του βαθμού ελευθερίας που έχει, μπορεί να διατηρεί και πάρα πολύ καλές σχέσεις με τρίτες χώρες, όπως είναι η Ρωσία».

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι γνωστές, αλλά και η θέση της Κύπρου στο διεθνές σύστημα είναι γνωστή. Όσον αφορά τις διευκολύνσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών ήδη έχει δώσει στη δημοσιότητα και τους αριθμούς. Παρέχονται πολύ συχνά διευκολύνσεις σε χώρες, με τις οποίες μας συνδέουν στενές σχέσεις είτε μνημόνια συνεργασίας, κυρίως για ανθρωπιστικούς σκοπούς, και μεταξύ αυτών των κρατών είναι και η ίδια η Ρωσική Ομοσπονδία σε ζητήματα ελλιμενισμού.

Πρέπει, όμως, να πούμε ότι πραγματικά δεν επιθυμούμε τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και άλλο κράτος είναι εκείνο που προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει τις διεθνείς σχέσεις, να επιβάλει τις απόψεις του και αυτό είναι η Τουρκία με τις παραβιάσεις που κάνει τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και γενικότερα. Η συζήτηση πρέπει να σταματήσει εδώ και η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος ξέρει να φροντίζει τις διεθνείς σχέσεις της».

Σε άλλη ερώτηση για το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει ότι οι απαντήσεις έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δει τόσο τον Πρέσβη της Ρωσίας και είχε και συνομιλία με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών και δεν μας επηρεάζουν τέτοια σχόλια. Η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας έντονη διπλωματική δραστηριότητα και διεθνείς σχέσεις που αναβαθμίζονται συνεχώς με το πλέγμα των τριμερών σχέσεων, με την ενεργό θέση της στο σύστημα της ΕΕ, δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τίποτα, διότι ο δικός μας προσανατολισμός, επικεντρωμένοι στο Κυπριακό πάντα, είναι σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής και πρώτα από όλα η αποστρατιωτικοποίηση που πρέπει να γίνει στην Κύπρο με την έννοια της αποχώρησης του κατοχικού στρατού».

Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, διά μέσου της Κυβέρνησης έχει φιλικές σχέσεις με πάρα πολλές χώρες και παρέχει, εκεί όπου μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως έρευνα και διάσωση κατά κανόνα, παρέχει διευκολύνσεις σε διάφορες χώρες».

Σε ερώτηση αν αποκλείεται η παραχώρηση χώρου για χρήση από αμερικανικά στρατεύματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

Ερωτηθείς για την κάθοδο της κας Λουτ στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένεται στην Κύπρο στις 15-16 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα πρέπει να γίνουν οι διαβουλεύσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος, περιμένουμε και προσβλέπουμε στην παρουσία εδώ της κας Λουτ, διότι θέλουμε να διαμορφωθούν και να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Και εκεί θα δούμε και τις πραγματικές θέσεις και προθέσεις της Τουρκίας για τις οποίες τον τελευταίο καιρό γίνεται πολλή συζήτηση, χωρίς, όμως, να μπορεί να συμβάλει [η συζήτηση] επί της ουσίας. Η ουσία θα είναι στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες εμείς θέλουμε να ξεκινήσουν ξανά».

Σε ερώτηση αν αυτός θα είναι ο τελικός γύρος επισκέψεων της κας Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ελπίζουμε να είναι ο τελικός γύρος, με την έννοια ότι θα διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς, διότι εμείς επιθυμούμε να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διότι, φυσικά, δεν μας ικανοποίησε καθόλου το γεγονός ότι αφού ο ΓΓ - αναλαμβάνοντας μάλιστα τη θέση του έσπευσε και προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού - διοργάνωσε εις διπλούν Διάσκεψη για την Κύπρο, αλλά, δυστυχώς, τελικά την οδήγησε σε ναυάγιο η Τουρκία. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εκδηλωθείσα επιθυμία του ΓΓ να δώσει συνέχεια στο Κυπριακό».

------------------------------

ΡΜ/ΕΙ