Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-12-2018 17:44

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα της Καγκελαρίας του Προέδρου της Πολωνίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Φώτης Φωτίου, είχε συνάντηση σήμερα στο Γραφείο του με τον κ. Adam Kwiatkowski, Γενικό Γραμματέα της Καγκελαρίας του Προέδρου της Πολωνίας.

Η συνάντηση αυτή εδραίωσε την παρουσία ενός επίσημου διαλόγου και σηματοδότησε τη συνεχή συνεργασία, μέσω κοινών δράσεων, παράλληλα με τον συνεχιζόμενο διακυβερνητικό διάλογο, ως έκφραση βαθιάς φιλίας ανάμεσα στους λαούς τόσο των χωρών αυτών όσο και της διασποράς τους στο παγκόσμιο. 

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Kwiatkowski για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και αναφέρθηκε εκτενώς τόσο σε θέματα διασποράς όσο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας και ο κ. Kwiatkowski, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, επίσης, για την προοπτική συνεργασίας σε θέματα διασποράς και συναποφάσισαν την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων με την εμπλοκή των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς των δύο χωρών, καθώς και για την αξιοποίηση της νεολαίας της διασποράς των δύο χωρών.

Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκε εξάλλου η προοπτική υπογραφής ενός Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, επισημαίνοντας ότι χωρίς την ουσιαστική συνεργασία και συμβολή της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας, η ανθρωπιστική πτυχή της τραγωδίας των αγνοουμένων μας δεν μπορεί να επιλυθεί. 

Η Τουρκία, ανέφερε ο κ. Φωτίου, θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να δώσει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν στο αρχείο του τουρκικού στρατού για τη διευκόλυνση του έργου της ΔΕΑ.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι η πλήρης αποκατάσταση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, λύσης που θα επανενώνει τη χώρα και θα τερματίζει την κατοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Kwiatkowski υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, καθώς και για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού.  

Τέλος, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη στήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικές στενές και φιλικές σχέσεις των Κυβερνήσεων Κύπρου - Πολωνίας.

--------------------------

ΡΜ/ΕΙ