Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-12-2018 12:01

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 35ο Επαρχιακό Φεστιβάλ Ηλικιωμένων

Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετήσω το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Επαρχιακό Σύνδεσμο Ευημερίας Ηλικιωμένων Αμμοχώστου.

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Επαρχιακό Σύνδεσμο Ευημερίας Ηλικιωμένων Αμμοχώστου, ο οποίος ακούραστα εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται σκληρά για τους ηλικιωμένους της επαρχίας Αμμοχώστου. Καταβάλλει προσπάθειες με ζήλο για παροχή βοήθειας και στήριξης για επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν καθώς και διοργανώνει διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει την ευαισθησία και τη θέληση του Συνδέσμου σας για προσφορά προς τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Εκδηλώσεις όπως αυτή, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε ως ένδειξη εκτίμησης, τιμής και αγάπης στους πρεσβύτερους συμπολίτες μας, οι οποίοι μόχθησαν για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές και στον τόπο μας.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, σχεδιάζει πάνω σε τακτική βάση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο πάντοτε τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και της διαβίωσης τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που να ενισχύει τις δυνατότητες τους και να προάγει την ανεξαρτησία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εγγράφουν και επιθεωρούν τη λειτουργία προγραμμάτων παροχής φροντίδας για τους ηλικιωμένους, διασφαλίζοντας έτσι τα επίπεδα ποιότητας σύμφωνα με σχετικές νομοθεσίες και κανονισμούς, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις νέες και πραγματικές ανάγκες των ατόμων τρίτης ηλικίας.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ενισχύονται οικονομικά με στόχο τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι πλείστες ανάγκες των ατόμων της τρίτης ηλικίας για καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και ταυτόχρονα ενισχύεται και στηρίζεται τόσο το ίδιο το άτομο να παραμείνει στο οικείο του περιβάλλον όσο και η οικογένεια να κρατήσει το ηλικιωμένο μέλος της κοντά της.

Η θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στοχεύει ακριβώς, μεταξύ άλλων, στη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, ώστε κανένας συμπολίτης μας να μην διαβιεί με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα με την εφαρμογή της Νομοθεσίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αναθεωρήθηκε η πολιτική για τα θέματα φροντίδας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ηλικιωμένοι, που είναι δικαιούχοι ΕΕΕ, μέσα από την επιδότηση των διαπιστωμένων αναγκών τους για υπηρεσίες φροντίδας.

Ταυτόχρονα στηρίζουμε, σε συνεργασία και με την Κοινωνία των Πολιτών, τη δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και  κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και στηρίζουμε  προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συμμετοχής.  Στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δίδεται ετήσια οικονομική ενίσχυση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τη λειτουργία προγραμμάτων που στοχεύουν στην κάλυψη των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων είτε σε 24ωρη βάση, είτε για διημερεύουσα φροντίδα, ή για κατ’ οίκον φροντίδα. Συγκεκριμένα, το 2017, 58 τέτοια προγράμματα που εξυπηρετούν περίπου 2000 ηλικιωμένους, έλαβαν συνολική κρατική ενίσχυση ύψους €1.309.400, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο περίπου στο 17% του συνολικού που δόθηκε για επιχορήγηση όλων των προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας παγκυπρίως. Για το 2018 οι Κρατικές Ενισχύσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε την προσφορά σας με τον ίδιο ενθουσιασμό και ζήλο και να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι η μέριμνα της Πολιτείας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους θα συνεχίσει να είναι ουσιαστική και διαρκής.

-----------------------

(ΜΠ/ΜΛ/ΕΙ)