Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2018 11:36

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στο εργαστήρι για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία

Η θαλασσαιμία, όπως και οι άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, απασχολούν κάθε χώρα σε ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, κινητοποιώντας τα κράτη να ενισχύουν τις δράσεις τους με στόχο τη μείωση των γεννήσεων θαλασσαιμικών παιδιών και τη σταδιακή εξάλειψη της νόσου.

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετήσω τη σημερινή πρωτοβουλία για έναρξη της συζήτησης για την ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία. Μια κίνηση που θα συμβάλει αποφασιστικά σε πιο συστηματοποιημένη παροχή υπηρεσιών προς τους θαλασσαιμικούς συμπολίτες μας.

Με τη βοήθεια της επιστήμης το προσδόκιμο επιβίωσης των θαλασσαιμικών έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ οι νέες θεραπείες και οι μέθοδοι πρόληψης της Μεσογειακής Αναιμίας βελτιώνουν θεαματικά την ποιότητα ζωής. Η ιατρική επιστήμη συνεχώς εξελίσσεται και προσφέρει στους πάσχοντες μηνύματα ευοίωνα, αλλά και εφόδια, τα οποία τους επιτρέπουν να έχουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας στην Κύπρο και του ρόλου που το Υπουργείο Υγείας θα αναλάβει, ώστε να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας κοινής προσπάθειας προς όφελος του ασθενή, η ετοιμασία νέων στρατηγικών αλλά και η επικαιροποίηση των υφιστάμενων θα καταστούν σημαντικό εργαλείο για την υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πριν από περίπου ένα χρόνο πρόταση για σύσταση Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της θαλασσαιμίας, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για να αναδειχθεί η Κύπρος σε διεθνές Κέντρο Αναφοράς για τη Θαλασσαιμία.

Με στόχο τη μείωση των γεννήσεων θαλασσαιμικών παιδιών και τη ριζική θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας και εν τέλει τη σταδιακή εξάλειψη της ασθένειας, οφείλουμε να εργαστούμε από κοινού για την ετοιμασία πρωτοκόλλων, την προώθηση προγραμμάτων πρόληψης και ερευνητικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τις νέες μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης και τη δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου ιατρικών δεδομένων.

Επιπρόσθετα, η συνεχής και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου, των επιστημόνων και όλων των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας, είναι απαραίτητη διαδικασία, προκειμένου οι θαλασσαιμικοί να αισθάνονται ασφαλείς στο κοινωνικό σύνολο.

Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας επιθυμώ να συγχαρώ την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της, κ. Πάνο Εγγλέζο, αλλά και σε όλα τα μέλη της για τη σημερινή πρωτοβουλία και διοργάνωση του συγκεκριμένου εργαστηρίου και να διαβεβαιώσω τόσο τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμό Κύπρου όσο και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ότι το Υπουργείο Υγείας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση και την παροχή καταλλήλων εργαλείων στα χέρια των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας και ερευνητών με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους θαλασσαιμικούς συνανθρώπους μας.

Η συνεχής ενεργοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών καθώς και η συνένωση των δυνάμεων, μάς παρέχει τη δυνατότητα να αντλούμε νέες γνώσεις και να εφαρμόζουμε νέες μεθόδους προς όφελος των ασθενών που αγαπάμε και ανιδιοτελώς υπηρετούμε.

Allow me now to say a few words in English.

Distinguished guests,

It gives me a great pleasure to address the two-day workshop for the preparation of the National Strategy for the holistic treatment, prevention and elimination of Mediterranean Anemia in Cyprus.

Allow me first to express my sincere appreciation to the National Committee of Thalassaemia and especially to its President, Mr Panos Egglezos, for its initiative to organise this meeting with a view to develop the thalassemia management program as implemented in Cyprus and to provide new tools on the national control program.

I warmly thank you for accepting our invitation to take part in this initiative by sharing your own knowledge and experiences on the topic of thalassemia. I am sure that you would provide the necessary resources and tools, enabling us to promote prevention programs and an effective strategy that will ensure the survival and the best possible quality of life for the patients with Thalassemia in Cyprus.

I welcome you to Cyprus and I wish you a pleasant stay in the beautiful island of Afrodite.

(ΜΚΥ)