Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-12-2018 17:36

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «111 Μέρες στην Εντατική»

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή η πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα μου την παρουσίαση του βιβλίου της κας Θέμιδας Σπανού «111 Μέρες στην Εντατική». Ενός βιβλίου που εκφράζει την εμπειρία μιας μάνας, της οποίας το παιδί υπήρξε θύμα  τροχαίας οδικής σύγκρουσης, τα όσα βίωσαν μαζί με άλλους συγγενείς στο θάλαμο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και τον αγώνα που κλήθηκαν να δώσουν όταν η ζωή τους άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πρόκειται για μια έκδοση που μεταδίδει με τον πιο περιγραφικό τρόπο, την έκκληση ενός γονιού, αλλά και την έκκληση όλων μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δρόμο. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, καθώς πέρα από τις υλικές ζημιές, δυστυχώς, έχουν ως κόστος ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν τεράστιο πόνο στις οικογένειες και τα οικεία πρόσωπα των θυμάτων.

Και δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα, από ό,τι η ίδια η κα Σπανού στον πρόλογό της: «Δεν φτάνει κάποιοι από μας να είμαστε προσεκτικοί όταν οδηγούμε. Πρέπει όλοι μας να προσέχουμε στον δρόμο, πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους συνανθρώπους μας. Έτσι θα αυξήσουμε την πιθανότητα να αποφύγουμε τα όσα έζησα 3,5 μήνες στην εντατική. Θα αυξήσουμε την πιθανότητα να αποφύγουμε τον θάνατο και τον αθεράπευτο πόνο των γονιών, που είτε βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν, είτε τα βλέπουν να ζουν την υπόλοιπη ζωή τους καθηλωμένα στην αναπηρική καρέκλα…».

Οι τροχαίες συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μας απασχολούν ιδιαίτερα ως Υπουργείο, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δυστυχώς, φέτος, οι νεκροί μέχρι σήμερα, έφτασαν τους 49 ως αποτέλεσμα 44 θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, και είναι τραγικό το γεγονός ότι μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα χάθηκαν τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι τρεις εξ αυτών κάτω των 25 χρονών, γεμάτοι όνειρα και σχέδια για το μέλλον.

Αισθανόμενοι έντονη ανησυχία για το φαινόμενο των οδικών συγκρούσεων στον τόπο μας, έχουμε αποφασίσει την ολιστική αντιμετώπιση και τη λήψη δυναμικών μέτρων, τα οποία τίθενται ήδη σε εφαρμογή στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης στρατηγικής.

Καταρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ στον ανθρώπινο πόνο και ειδικότερα στην επικοινωνία της Αστυνομίας με τον πολίτη, κατά την ανακοίνωση δυσάρεστων γεγονότων στους συγγενείς θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. Τα μέλη του Σώματος πλέον εκπαιδεύονται σε θέματα χειρισμού των περιστατικών αυτών, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενώ έχει ετοιμαστεί Οδηγός καλών πρακτικών που πρέπει να ακολουθείται, ώστε όταν επιφορτίζονται με μια τέτοια ανακοίνωση προς τους οικείους, αυτό να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία και σεβασμό προς τον ανθρώπινο πόνο.

Στόχος μας όμως ως Κυβέρνηση είναι να λειτουργούμε προληπτικά και έτσι, μέσα από τη νέα, στοχευμένη επικοινωνιακή μας στρατηγική, εστιάζουμε τις δράσεις μας κυρίως στους νεαρούς οδηγούς. Αναθεωρήσαμε την επικοινωνιακή μας πολιτική στη βάση των σημαντικών κοινωνικών αλλαγών και του τρόπου διάχυσης των μηνυμάτων, ώστε αποτελεσματικά να φτάνουμε σε όλες τις ηλικίες και ειδικότερα στις νεαρές ηλικίες, λειτουργώντας προληπτικά υπό το μήνυμα «ΣΚΕΨΟΥ».

Γενικότερα, μέσα από μια πολύπλευρη, ολιστική στρατηγική στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να αντιστρέψουμε τις χιλιάδες καταγγελίες που καθημερινά καταγράφονται για τροχαίες παραβάσεις και να αλλάξουμε το σημερινό προφίλ του Κύπριου οδηγού, που βάσει μελέτης αποδεικνύεται βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, επιπόλαιος, ανεύθυνος και αγενής στον δρόμο.  

Ενισχύεται η εκπαίδευση των αυριανών οδηγών με τη διδασκαλία του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής και στα λύκεια, προωθείται η αναβάθμιση των κριτηρίων απόκτησης άδειας οδηγού και η δημιουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών.

Παράλληλα, ως Υπουργείο, διευρύνουμε τους δρόμους συνεργασίας που έχουμε με ΜΚΟ και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, προωθούνται με την συμμετοχή των ίδιων των νέων, νέες δράσεις και κοινοί στόχοι για προαγωγή της καλλιέργειας οδικής κουλτούρας. Για πρώτη φορά οι νέοι θα κληθούν να απευθυνθούν στους νέους, να τους προσεγγίσουν και να μιλήσουν στην «ίδια γλώσσα», ώστε να ευαισθητοποιηθούν και αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος της οδικής ασφάλειας.

Επίσης, στα ίδια πλαίσια, έχει ανατεθεί η επεξεργασία νέων προγραμμάτων πρόληψης, αντίστοιχων με αυτά που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Στόχος μας η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλάνου στοχευμένων παρεμβάσεων εντός του 2019, ώστε να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας.

Περαιτέρω, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα, μέχρι να εμπεδώσει ο κάθε ένας που κυκλοφορεί στον δρόμο την κοινωνική του ευθύνη. Η αυξημένη αστυνόμευση των δρόμων σε συνδυασμό με την επερχόμενη αύξηση των ποινών, κυρίως στις βασικές αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και σοβαρών δυστυχημάτων, και το σύστημα φωτοεπισήμανσης που θα τεθεί σε λειτουργία, αναμένεται να συνετίσουν τους ασυνείδητους και ανεύθυνους οδηγούς που αδιαφορούν για τις συνέπειες των πράξεών τους.

Στόχος μας είναι να προλαβαίνουμε τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τροχαία σύγκρουση.  Γιατί πέραν της τραγικής κατάληξης που είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής και του συνεπακόλουθου πόνου που κουβαλούν οι οικείοι κάθε ανθρώπου που φεύγει στην άσφαλτο, υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις συνανθρώπων μας που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται εφ' όρου ζωής, συνεπεία ενός τροχαίου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν μέλη του σώματός τους, που πέρασαν και περνούν μήνες σε νοσοκομεία για αποκατάσταση, και που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα μακριά από τα σχέδια και τα όνειρα που έκαναν. Σε όλα αυτά τα άτομα, όπως και στον Πέτρο, θα ήθελα να πω ότι σας θαυμάζουμε για το σθένος σας να ξεκινήσετε τη ζωή σας από την αρχή και είμαστε δίπλα σας. Ξέρουμε ότι η μεγαλύτερη σας δύναμη, δεν είναι αυτή που βλέπουμε στο αποτέλεσμα του σήμερα, αλλά βρίσκεται στις μάχες που κερδίζετε καθημερινά ξεπερνώντας τα όριά σας, για τις οποίες κανείς δεν έμαθε ποτέ.

Αγαπητή κα Σπανού, σας συγχαίρω για τη δύναμή σας να συγκεντρώσετε σε λίγες σελίδες όλα αυτά που έχετε βιώσει, για το κουράγιο σας να μετουσιώσετε τον πόνο και τον καθημερινό αγώνα που κάνετε μαζί με το παιδί σας, σε μια πράξη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Είμαι βέβαιος ότι παίρνοντας δύναμη και διδάγματα από τον Πέτρο και από εσάς, το μήνυμα του βιβλίου σας θα αντηχήσει στ’ αυτιά όλων μας, και κυρίως των νέων παιδιών ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον δρόμο.

Οφείλουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε κάθε μας κίνηση στον δρόμο, γιατί αυτή μπορεί να έχει καθοριστικές συνέπειες στο δικό μας μέλλον, στο μέλλον των φίλων μας, της οικογένειάς μας, ή να καθορίσει τις ζωές άλλων συνανθρώπων μας. Ας αλλάξουμε νοοτροπία και ας σκεφτούμε όλοι λοιπόν, ότι τα όνειρα μιας ζωής μπορεί να σβήσουν στην άσφαλτο μέσα σε μια στιγμή λόγω απερισκεψίας, απροσεξίας ή απλώς αμέλειας.

___________

ΕΚ/ΣΧ