Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2018 12:18

Ομιλία δρος Δημήτρη Ζ. Πιερίδη στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και Ιδρύματος Πιερίδη

Το κοινωφελές Ίδρυμα Πιερίδη αποτελεί τον φυσικό απόγονο και συνεχιστή του γνωστού στην εποχή του, λόγιου του 19ου αιώνα, Δημήτριου Πιερίδη, αρχαιόφιλου, ιστοριοδίφη και Πρόξενου της Μεγάλης Βρετανίας επί Τουρκοκρατίας. Ο Δημήτρης, άρχισε να συλλέγει με πάθος έργα αρχαίας κυπριακής τέχνης τα οποία κατά χιλιάδες εξάγονταν τότε παράνομα στο εξωτερικό.

Πέντε γενιές τον ακολούθησαν πιστά ώστε εδώ και 180 χρόνια, να δημιουργηθεί μια σημαντική κυπριακή αρχαιολογική συλλογή στη Λάρνακα, πάντοτε ανοικτή για το κοινό, τους μελετητές και τους ερευνητές.

Συνέβαλα κι εγώ, ουσιαστικά πιστεύω σε αυτό το έργο, έχοντας αποκτήσει 600 και πλέον αριστουργήματα κατά τα έτη 1964-1973, όταν οι Τουρκοκύπριοι έχοντας αυτοεγκλωβιστεί στους αποκαλούμενους θύλακες, διεξήγαγαν συστηματικές εκσκαφές σε προϊστορικές μας νεκροπόλεις, μέσα στα χωριά τους.

Όταν λοιπόν οι συλλογές, αρχαιολογικές, βυζαντινές, κυπριακής, λαϊκής τέχνης και παλαιάς χαρτογραφίας της Κύπρου, πήραν τέτοια διάσταση, αποφάσισα πως αυτό το καθήκον του θεματοφύλακα του ιστορικού θησαυρού του τόπου μου έπρεπε να το αναθέσω σ’ ένα διαχρονικό ίδρυμα, δωρίζοντας σε αυτό όλες τις συλλογές. Ένα ακριβώς μήνα πριν τη μεγάλη καταστροφή. Τον Ιούνιο του 1974.

Το Ίδρυμα Πιερίδη, με εκτενή πολιτιστική δράση στην Κύπρο και την Ελλάδα, δημιούργησε μέχρι σήμερα εννέα Μουσεία, Πινακοθήκες και Βιβλιοθήκες Ιστορίας της Τέχνης. Πέντε στην Κύπρο και τέσσερα στον ελλαδικό χώρο.

Δέχθηκε το ίδρυμα ομολογουμένως, καθολική υποστήριξη και την έκφραση γενικής εκτίμησης. Και θα ήμουν το ολιγότερο αγνώμων αν δεν αναγνώριζα με ευγνωμοσύνη την απονομή στο άτομό μου και το ίδρυμα, εννέα ανωτέρων παρασήμων από ισάριθμους Αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών. Βασιλείς και Προέδρους.

Έτσι, με τόσους διάπλατα ανοικτούς τοπικούς και διεθνείς ορίζοντες, η στενή συνεργασία του Ιδρύματος Πιερίδη με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν έχει παρά να επιτύχει προς όφελος της αγαπημένης μας πατρίδας μέσα από το ισχυρό όπλο της προβολής και διάδοσης του πολιτισμού μας. Ναι: Ας το προτάσσουμε μετ’ επιτάσεως οπού δει, ότι η χώρα μας, όπως και ο ευρύτερος ελληνικός χώρος, αποτελούν την κοιτίδα του ευρωπαϊκού, του δυτικού πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ,

(ΜΓ)