Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2018 16:14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι ‘28’ είχαν την ευκαιρία να προβούν σε ανασκόπηση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021–27 και να προετοιμάσουν τις εργασίες της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου, την οποία θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, το Μεταναστευτικό και την Ενιαία Αγορά.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας.  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κύπρου ότι η εν λόγω συνεργασία θα πρέπει να εδράζεται και να βασίζεται στις αρχές της αμοιβαιότητας, διαφάνειας και της συμμετοχής όλων των κρατών μελών, με σεβασμό στην αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού. 

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε εκ νέου τους ομολόγους του για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος τους τελευταίους μήνες, με κύρια χώρα προέλευσης των μεταναστών να είναι η Τουρκία.  Το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που αφορά και αγγίζει την ΕΕ στο σύνολό της και, ως εκ τούτου, μόνο μέσα από κοινές δράσεις και μια ολιστική προσέγγιση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, τόσο σε σχέση με την εσωτερική όσο και την εξωτερική διάσταση του προβλήματος, επεσήμανε.  Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της στην Αφρική αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προς αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, προωθώντας ταυτόχρονα την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε, επίσης, τους ομολόγους του για την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφερθεί κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδιαίτερα σε σχέση με την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.  Το μήνυμά μας, ως ΕΕ, πρέπει να είναι ξεκάθαρο υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω διαλόγου και όχι διά μονομερών πράξεων.  Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων και θα δοθούν ισχυρά μηνύματα υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που θα καλύπτει την περίοδο 2021 – 2027, ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Αυστριακή Προεδρία για τις προσπάθειες που κατέβαλε τους τελευταίους μήνες έτσι ώστε να έχουμε ενώπιον μας μια βάση προς συζήτηση, με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι πρόνοιες του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συνέχιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στις διάφορες πτυχές του ΠΔΠ, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με την υπό συζήτηση πρόταση της Επιτροπής.  Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τις ανησυχίες της Κύπρου για αύξηση του μεγέθους του Προϋπολογισμού σε 1,11% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Εισοδήματος της ΕΕ, τη σημασία των τομέων Έρευνας και Καινοτομίας, την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, όπως, επίσης, και τις επιφυλάξεις της Κύπρου για εισαγωγή νέων μορφών χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού επταετούς προϋπολογισμού.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

____________

ΜΦ/ΣΧ