Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2018 14:36

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και Ιδρύματος Πιερίδη

Ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα στην Κύπρο, το Ίδρυμα Πιερίδη, και ο επικοινωνιακός φορέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, εγκαινιάζουν σήμερα μια νέα εποχή συνεργασίας για την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, κοινού ενδιαφέροντος.

Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος και περήφανος. Νιώθω, όμως, και ενθουσιασμό, όμοιο με αυτό που νιώθει κανείς όταν ξεκινάει για ένα καινούργιο ταξίδι. Γιατί ξέρω πως το Μνημόνιο Συνεργασίας αυτό μεταξύ του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και του Ιδρύματος Πιερίδη δεν είναι παρά η αφετηρία μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής που περιλαμβάνει όλα τα σημεία, όπου το ενδιαφέρον και οι δράσεις αμφότερων συναντώνται.

Πολιτισμός και επικοινωνία. Έννοιες αλληλένδετες, σχεδόν ταυτόσημες: Από τον επικοινωνιακό και διαμεσολαβητικό ρόλο της τέχνης, ως έκφρασης πολιτισμού, σε κάθε πιθανή της έκφανση μέχρι την αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου μιας χώρας μέσα από το πρίσμα των διεθνών της σχέσεων, ως μέσου προβολής, βελτίωσης της εικόνας της και σύσφιξης των σχέσεων με άλλους λαούς. Και στον βαθμό που η επικοινωνία μπορεί, από τη μία, να ειδωθεί ως μια μορφή τέχνης και, από την άλλη, μπορεί να προβάλει και να ενισχύσει συγκεκριμένα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα και να ενεργοποιηθεί για την προώθηση πολιτισμικών αγαθών, γεγονότων και εκδηλώσεων.

Σε όλα αυτά τα σημεία συνάντησης πολιτισμού και επικοινωνίας η συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων αναδεικνύεται ιδιαιτέρως σημαντική. Ειδικά στον τόπο μας που βρίθει πολιτιστικών θησαυρών υπάρχει πάντα ουσιαστική ανάγκη αναγνώρισης της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο ως σημαντικού αναπτυξιακού πόρου και καταλύτη, αλλά και ως μέτρου προφύλαξης από την απαξίωση και καταστροφή.

Για τον λόγο αυτό η εδραίωση και ανάπτυξη των σχέσεων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών -και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης γενικότερα- με το Ίδρυμα Πιερίδη που λειτουργεί ως άσβεστος φάρος πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς, είναι για μας μεγάλη τιμή και ευθύνη, στην οποία είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. 

Ανάμεσα στις πολλές πτυχές αυτής της συνεργασίας ξεχωρίζουν η ετήσια έκδοση πολυτελείας του Ιδρύματος Πιερίδη με θέματα από την τέχνη και τον πολιτισμό, της οποίας τον σχεδιασμό και εκτύπωση θα αναλαμβάνει το ΓΤΠ, και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων (εκθέσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων, συνεδρίων, κ.λπ.) με θέματα που αφορούν σε κοινούς τομείς δραστηριότητας του ΓΤΠ και των Μουσείων και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων του ΙΠ.

Σημειώνω, επίσης, τη συνεργασία των δύο φορέων για τη φιλοξενία εκδηλώσεων του ΓΤΠ σχετικών με καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε ειδικούς χώρους των Μουσείων και Πολιτιστικών Ιδρυμάτων του ΙΠ, αλλά και την παρουσίαση εκθέσεων με έργα των παιδιών που φοιτούν στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών στη Λευκωσία  (NiMAC).

Θερμές ευχαριστίες στον ευπατρίδη δρα Δημήτρη Ζ. Πιερίδη, τον μεγάλο πρωταγωνιστή του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Κύπρου που συνέβαλε και συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας συνείδησης.

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του ΙΠ δρα Γιάννη Τουμαζή και όλους από το Ίδρυμα Πιερίδη που συνέβαλαν στη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω και τους δύο πως το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και ιδιαιτέρως η Διευθύντριά του κα Σόφη Μιχαηλίδου λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις ιδέες και εισηγήσεις και θα εργαστούν μέχρι τέλους για την επίτευξη των στόχων του. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη συνεργασία με ένα ίδρυμα του εκτοπίσματος του Ιδρύματος Πιερίδη.

Είμαι βέβαιος ότι οι πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας θα υλοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία προς όφελος και των δύο συμβαλλόμενων μερών, αλλά κυρίως προς όφελος της χώρας μας και του λαού της.

-------------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Κύπρος Κυπριανού.

(ΜΓ/ΣΧ)