Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-12-2018 15:34

Ο βουλευτής κ. Κ. Χατζηγιάννη μίλησε στο Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, υπό την ιδιότητα του Εισηγητή της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συμμετείχε ως κύριος ομιλητής στο Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, στο Ερεβάν.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Χατζηγιάννη εξήρε τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Αρμενία για την πρόληψη γενοκτονιών, μετουσιώνοντας με τον τρόπο αυτό την ιστορική τραγωδία που υπέστη ο Αρμενικός λαός, σε θετική δράση.

Ο κ. Χατζηγιάννη επεσήμανε ότι η εξέταση του γενικότερου πλαισίου της διάπραξης του φοβερού αυτού εγκλήματος οδηγεί στη διαπίστωση ότι μια γενοκτονία δεν αποτελεί απομονωμένη ή αυθόρμητη πράξη, αλλά μια στοχευμένη διαδικασία, που απαιτεί προγραμματισμό, συντονισμό και πόρους. Παρά την κυνικότητα αυτής της διαπίστωσης, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, καθίσταται σαφές ότι, με επαρκή πληροφόρηση και πολιτική βούληση, οι γενοκτονίες μπορούν να προληφθούν.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να διατηρήσει την ιστορική μνήμη, να προωθήσει την εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να επιβάλει τη λογοδοσία των υπευθύνων, αλλά και να αναλάβει προληπτική δράση για την αποφυγή συγκρούσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της άρνησης γενοκτονιών, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι είναι εγγενώς προσβλητική για τους ανθρώπους που έχουν σφαγιασθεί. Αν δεν κατορθώσουμε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ ατομικών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της αναγνώρισης ότι η ατιμωρησία καλλιεργεί περαιτέρω το μίσος, συμβάλλουμε στη διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου, που αναπόφευκτα οδηγεί σε επανάληψη τέτοιων τραγικών γεγονότων, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής.

Ο κ. Χατζηγιάννη ανέδειξε την καθοριστική σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για την πρόληψη γενοκτονιών, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανότερο μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία πολιτών να πιέσει τους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων και την ανάληψη δράσεων για την αποτροπή γενοκτονιών και να απαιτήσει τη λογοδοσία των ενόχων.  

Ο κ. Χατζηγιάννη έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της λογοδοσίας και τιμωρίας όσων ενέχονται στη διάπραξη τέτοιων φρικαλεοτήτων, σημειώνοντας τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για υιοθέτηση από όλα τα  συμμετέχοντα κάτη του Οργανισμού του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και για τη διεξοδική διερεύνηση και τη δίωξη των υπευθύνων για τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή τους και να επιδιωχθεί η επίτευξη συνθηκών βιώσιμης ειρήνης, δικαιοσύνης και  συμφιλίωσης.

Παρά το γεγονός ότι η πρόληψη των γενοκτονιών συχνά θεωρείται ως ηθική ευθύνη, επεσήμανε ο Κύπριος βουλευτής, εντούτοις οι γενοκτονίες αποτελούν πρωτίστως απειλές κατά της καθολικής ασφάλειας, θεμελιώδους αρχής του ΟΑΣΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται  η ανθρώπινη ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης γενοκτονιών.  Σημειώνοντας τέλος τη σημαντική δράση του ΟΑΣΕ στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης, εκεί όπου διαφαίνεται πιθανότητα επιδείνωσης της ανθρώπινης ασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε γενοκτονία, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι, στο δικό της επίπεδο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για διευκόλυνση του διάλογου μεταξύ αντιμαχομένων μερών, την προώθηση της διαμεσολάβησης και την αποτελεσματική χρήση  διαφόρων άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

____________

/ΣΧ