Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-12-2018 19:36

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους και απόδοση τιμής στην Τ/κ Ζεβκιούλ Ουλουτάγκ για τις προσπάθειες ανεύρεσης τους

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή εκδήλωση του Δήμου Λύσης. Ένας κατεχόμενος Δήμος της Κύπρου, αυτός της Λύσης, αποφασίζει να τιμήσει μια συμπατριώτισσά μας, μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για τις μεγάλες και ιδιαίτερες προσπάθειες που από χρόνια καταβάλλει, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για την εξαφάνιση των εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Η κυρία Ζεβκιούλ Ουλουτάγκ, γνωστή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια της ειρήνης, συνέβαλε όντως τα μέγιστα στα μέχρι τώρα αποτελέσματα του διερευνητικού έργου για τους αγνοουμένους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Με τη δική της ουσιαστική συμβολή, κατόρθωσε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να δοθούν απαντήσεις για δεκάδες περιπτώσεις αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Το ότι η προσφορά της αυτή αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε διεθνώς, είναι γεγονός που αντανακλά στο μέγεθος και τη σημασία της όλης προσφοράς της. Μεταξύ άλλων, της απονεμήθηκε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη το 2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βραβείο «Κουράγιο στη Δημοσιογραφία», το 2008, από το Διεθνές Ίδρυμα Γυναικείων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγχαίρω θερμά την κυρία Ζεβκιούλ Ουλουτάγκ για την όλη δράση της. Κατόρθωσε να βγουν στην επιφάνεια λείψανα και οστά αγνοουμένων μας και να δοθούν απαντήσεις σε πάρα πολλές οικογένειες συγγενών που για χρόνια αγωνιούσαν για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους.

Σημειώνοντας αυτά, δεν μπορώ παρά να εκφράσω, παράλληλα, και την  ανησυχία όλων μας για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το θέμα της διερεύνησης όλων ανεξαίρετα των περιπτώσεων των αγνοουμένων της Κύπρου. Χωρίς καμία πρόθεση υποβάθμισης του έργου που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται 837 Ελληνοκύπριοι συμπατριώτες μας, και, κοντά σε αυτούς, 251 Τουρκοκύπριοι.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι σίγουρα πολλά, όπως οι ταφές σε περιοχές που θεωρούνται στρατιωτικές ζώνες, η οικοδομική ανάπτυξη, οι περιβαλλοντικές αλλαγές, οι σκόπιμες μετακινήσεις οστών, ο θάνατος ή και η μεγάλη ηλικία πολλών εκ των αυτόπτων μαρτύρων, οι διαταράξεις τάφων, τα ελλειπή δείγματα γενετικού υλικού και η συνεχής μάχη με τον χρόνο, είναι ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα πέραν εκείνης της υποχρέωσης να δοθούν, επιτέλους, απαντήσεις για όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις των αγνοουμένων.

Προέχει όμως η επίδειξη και από τις δύο πλευρές της αναγκαίας και πραγματικής θέλησης και καλής βούλησης ώστε το ανθρωπιστικό πρόβλημα της Κύπρου να οδηγηθεί σε ένα αίσιο τέρμα.

Εύχομαι και ελπίζω μέσα στο επόμενο διάστημα να δοθεί μια νέα ώθηση στο πρόβλημα των αγνοουμένων, μαζί με εκείνη της προσπάθειας για επίτευξη μιας μόνιμης και διαρκούς λύσης στο πολιτικό μας πρόβλημα, η οποία να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, διασφαλίζοντας τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Συγχαίρω τον Δήμο Λύσης και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Καουρή και τα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του κατεχόμενου Δήμου για τη σημερινή πρωτοβουλία τους.

Και εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια και τη βαθειά μας εκτίμηση προς την τιμώμενη συμπατριώτισσα μας Ζεβκιούλ Ουλουτάγκ. 

---------------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου.

(ΜΓ)