Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-12-2018 17:53

Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση 2018: Τιμώντας τους μετανάστες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, για ακόμα μια φορά, το φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση στην Κύπρο, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μετανάστευσης, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Δεκεμβρίου.

Το φετινό Φεστιβάλ υπήρξε ο καρπός αγαστούς συνεργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΠΨΗΠΤΕ) της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι παρουσιάσεις, η συζήτηση και οι ταινίες που παρουσιάστηκαν την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στο Cine Studio του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, επικεντρώθηκαν στην επικοινωνιακή διάσταση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης εκ μέρους των κυβερνητικών υπηρεσιών, κυρίως της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες πρώτης υποδοχής, όσο και σε επίπεδο καταγραφής και προβολής των αιτίων και των συνεπειών της Μετανάστευσης, μέσα από την κινηματογραφική κάμερα, το φωτογραφικό φακό και το δημοσιογραφικό λόγο. Κοινή συνισταμένη όλων υπήρξε η ανάγκη ανθρωποκεντρικής προσέγγισης του φαινομένου της μετανάστευσης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του Φεστιβάλ η Επικεφαλής του ΔΟΜ Κύπρου κα Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά ευχαρίστησε για τη συνεργασία όλους τους συνδιοργανωτές και επισήμανε ότι το ετήσιο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση, που έχει γίνει θεσμός, βοηθά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων των ΜΜΕ και του κοινού για τη ζωή και τις προκλήσεις των μεταναστών.

Με τη σειρά της, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Σόφη Μιχαηλίδου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους εθνικούς και διεθνείς φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σύνθετου φαινομένου της σύγχρονης μετανάστευσης, που αφορά οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και αιτητές ασύλου. Σημείωσε την ανάγκη μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής διαχείρισης του φαινομένου, για την αποτροπή της ξενοφοβίας και των στερεοτύπων, υπογραμμίζοντας πώς, ενώ το μεταναστευτικό ζήτημα έχει πολιτική και οικονομική διάσταση, η επικοινωνιακή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε εμπεριέχει μια ανθρώπινη διάσταση.

Η κα Μιχαηλίδου ανέφερε επίσης πως η Κύπρος δέχεται αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών-μελών της ΕΕ που υποδέχονται αιτητές ασύλου, κατ’ αναλογία πληθυσμού. Όπως είπε, μόνο κατά το Α’ εξάμηνο του 2018, οι αιτήσεις για άσυλο στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 55%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ η πλειονότητα των αιτητών προέρχονται από τη Συρία, και ακολουθούν η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Αίγυπτος και το Ιράν.

Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας κα Φωτεινή Παντιώρα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο πολιτισμός συμβάλλει στη συνεννόηση και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων. «Πολιτιστικές δράσεις όπως η τέχνη του κινηματογράφου δημιουργούν μια κοινή πανανθρώπινη γλώσσα επικοινωνίας, που συμβάλλουν στην κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και καταπολεμούν φαινόμενα μίσους και ρατσισμού», υπογράμμισε. Επίσης πρόσθεσε ότι το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό είναι μια παγκόσμια πρόκληση και απαιτεί παγκόσμια απάντηση. Μετά την παρουσίασή της προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους Ajin, που αφήγειται την καθημερινότητα μιας 7χρονης μετανάστριας από το Erbil του Ιράκ που έφθασε και προσαρμόστηκε στη Μόρια της Λέσβου.

Όλοι οι ομιλητές χαιρέτισαν την έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του ΟΗΕ στις 10 & 11 Δεκεμβρίου 2018 στο Μαρόκο.

Η πρωινή ενότητα ομιλιών ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις του αναπλ. Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μάκη Πολυδώρου και της Επικεφαλής του ΔΟΜ Κύπρου κας Νατάσας Ξενοφώντος Κουδουνά, για την κατάσταση στην Κύπρο και το έργο των οργανισμών που εκπροσωπούν, οι οποίοι σημείωσαν πως πίσω από στατιστικές και αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και χιλιάδες προσωπικές ιστορίες.

Η δεύτερη ενότητα περιέλαβε τις εξειδικευμένες παρουσιάσεις για το ρόλο των ΜΜΕ και τη δύναμη της εικόνας του Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κώστα Κωνσταντινίδη («Μετανάστευση και Κινηματογράφος»), του φωτορεπόρτερ-ανθρωπολόγου κ. Δημήτρη Μπούρα («Από την εποχή του «ΕΜΠΙΣΤΕΥΣΟΥ ΜΕ» στην εποχή του «ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ»: Ακρίβεια και διαφάνεια στο πεδίο των Νέων Μέσων») και του φωτογράφου, εκπροσώπου της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και μέλους της κριτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τη Μετανάστευση κ. David Hands («Κάνοντας ρεπορτάζ για τη Μετανάστευση»). Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον επικοινωνιολόγο του ΔΟΜ Κύπρου Δημήτρη Τσαγαλά μεταξύ των τριών και του κοινού για την εικόνα και το λόγο στα παραδοσιακά και νέα ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προβλήθηκαν οι εξαιρετικές ταινίες “The Merger” , “Mohamed, the first name”, “Salaam B’y”, “Unbroken paradise” και “Bushfallers” που αφηγούνται με διαφορετικές τεχνικές και γραφή τις διαφορετικές ζωές μεταναστών και προσφύγων, από την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι τη Γαλλία, και από την Αφρική μέχρι τη Γερμανία, συγκλίνοντας στην ανάδειξη του αγώνα επιβίωσης, αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής και προσαρμογής σε νέες πατρίδες.

Για περισσότερες πληροφορίες:

κ. Δημήτρης Τσαγαλάς, Επικοινωνιολόγος ΔΟΜ Κύπρου, τηλ: 22772270, e-mail: dtsagalas@iom.int

 

(ΕΑ/ΕΙ)