Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-01-2019 12:08

Υπογραφή Μνημονίου Τεχνικής Συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Μετεωρολογίας και Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Υπογραφή Μνημονίου Τεχνικής Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας της Κύπρου και της Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (IMS) πραγματοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2018, στo πλαίσιο της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.  

Τη συμφωνία υπέγραψαν οι Διευθυντές των δύο Μετεωρολογικών Υπηρεσιών δρ Κλεάνθης Νικολαΐδης και δρ Nir Stav, αντίστοιχα. Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu.

Το Μνημόνιο προβλέπει συνεργασία σε όλους τους τομείς  των δραστηριοτήτων των δύο Υπηρεσιών, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να εκτιμά ότι θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση της τεχνικής συνεργασίας με την IMS.

Αναφέρεται ότι τα δύο Τμήματα έγιναν μέλη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ) κατά την ίδια περίοδο και η απόφαση αποδοχής τους ως μέλη του ΠΜΟ αναγράφεται στο ίδιο πρακτικό συνεδρίας του ΠΜΟ. Το Τμήμα Μετεωρολογίας και η IMS λαμβάνουν μέρος σε κοινές δράσεις, τόσο στο πλαίσιο του ΠΜΟ όσο και στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών στον τομέα της Μετεωρολογίας.

Στο πλαίσιο της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής έγιναν δύο τεχνικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες  της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ. Η πρώτη συνάντηση έγινε μεταξύ των ομολόγων των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών της Κύπρου, της Ελλάδος και του Ισραήλ, και αφορούσε στη συνομολόγηση Μνημονίου  μεταξύ των τριών πιο πάνω Υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό ετοιμάστηκε και συμφωνήθηκε κείμενο, το οποίο ενσωματώθηκε στη  κοινή διακήρυξη των Αρχηγών των τριών κρατών, που έχει ως εξής:

«In the field of Meteorology,recognizing the vital importance of early warnings and accurate forecasts for the preparedness to regional severe weather events, and the importance in establishing national climate-change adaptation plans based on sound scientific research, and the new possibilities offered by recent technological developments,

We note with satisfaction today's meeting between our three directors of national meteorological services which laid the foundation for trilateral cooperation in this evolving field».

Η δεύτερη συνάντηση αφορούσε στον τομέα της γεωργίας, όπου και συζητήθηκε το θέμα της παροχής μετεωρολογικών υπηρεσιών στον τομέα. Αναφέρθηκε, δε, η αναγκαιότητα στήριξης της γεωργίας στις τρείς χώρες και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομιστούν από τη στήριξή της.

Στο πλαίσιο της Συνόδου έγινε, κατόπιν πρόσκλησης του Διευθυντή της IMS, επίσκεψη, μαζί με την αντιπροσωπεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, στα Γραφεία της IMS, όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της.

(MΛ)