Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-01-2019 13:39

Η Κύπρος πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και έκτη για όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κύπρος κατατάσσεται πρώτη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έκτη για όλα τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η Κύπρος ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό έργων αξιοποιώντας πλήρως τα αναπτυξιακά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Συγκεκριμένα, με βάση τις πιστοποιημένες δαπάνες, η Κύπρος πέτυχε όχι μόνο την πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλιών, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσεται μεταξύ των κρατών μελών με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Σημειώνεται ότι για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020 (Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη, Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή, ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020 και Βασική Επισιτιστική και Υλική Βοήθεια) υποβλήθηκαν αιτήσεις πληρωμών ύψους περίπου 138 εκ. ευρώ υπερβαίνοντας τον στόχο για απορρόφηση (127 εκ. ευρώ) κατά περίπου 11 εκ. ευρώ. 

Οι εν λόγω χρηματοδοτήσεις στοχεύουν, μεταξύ άλλων, σε έργα υποδομών για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα, Ενέργεια, Τεχνολογίες Πληροφορικής, Έρευνα και Καινοτομία, Περιβάλλον, Μεταφορές, δράσεις που αποσκοπούν στη αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής καθώς και μέτρα για προώθηση της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. 

Ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση του, και συνεχάρη ήδη τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει.  Υπογραμμίζει παράλληλα τη σημασία αξιοποίησης των εν λόγω χρηματοδοτήσεων για εξασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης σημειώνοντας την ετοιμότητα τόσο της Κυβέρνησης όσο και των αρμόδιων Υπηρεσιών για συνέχιση των προσπαθειών προς τον σκοπό αυτό. 

(AX/ΕΙ)