Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2019 13:52

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Άμυνας και Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων για την από κοινού προληπτική δράση στην Εθνική Φρουρά

Υπογράφηκε στις 9 Ιανουαρίου 2019, το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας  και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)  από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη και τον Πρόεδρο της ΑΑΕΚ δρα  Χρύσανθο Γεωργίου.

Η στενή και εποικοδομητική συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και της ΑΑΕΚ έχει αρχίσει από το 2012 και έχει θέσει τα θεμέλια για έναρξη συστηματικής και στοχοθετημένης από κοινού προληπτικής δράσης στην Εθνική Φρουρά. Σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των αποτελεσμάτων αυτής της συνεργασίας, ετοιμάστηκε το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, οι δράσεις του οποίου συνάδουν με την Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Κατανάλωση του Αλκοόλ 2013-2020 και το Σχέδιο Δράσης 2017-2020.

Στόχος των δράσεων του Μνημονίου είναι η ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων, καθώς και στην περαιτέρω αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που συντείνουν στη μείωση της χρήσης στις ηλικίες 18-20, ενώ οι παρεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στη συμπεριφορά του ατόμου αλλά διευρύνονται σε πεδία που αφορούν στην αλλαγή του κοινωνικού και φυσικού του περιβάλλοντος. Παράλληλα, προωθούνται δράσεις με στόχο τη μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας και ιδιαίτερα στο χώρο της Εθνικής Φρουράς, αλλά και την αύξηση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές για αυτούς που τις χρειάζονται.

Τόσο ο Υπουργός Άμυνας όσο και ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι σήμερα συνεργασία και δεσμεύτηκαν στην άμεση εφαρμογή του νέου μνημονίου συνεργασίας. Υπογράμμισαν, δε, τη σημασία εφαρμογής τέτοιων συνεργασιών μεταξύ θεσμών, φορέων και οργανώσεων από τον κρατικό και μη τομέα, ιδιαίτερα σε εποχές τόσο δύσκολες, οι οποίες προστάζουν την μέγιστη αξιοποίηση πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών.

(ΜΛ)