Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2019 13:22

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας Κάρμι

Είναι πραγματικά ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στη σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του χωριού Κάρμι.  

Ένα μνημείο που συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση των κατοίκων της κοινότητας, αλλά και των πολιτών ολόκληρης της Κύπρου προς τους ήρωές μας. Προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά και προς εκείνους που χάθηκαν στη δίνη του προδομένου εκείνου πολέμου το 1974.

Μου δίνεται η ευκαιρία να καταθέσω κι εγώ μαζί σας τον δικό μου σεβασμό στους ήρωες της Κοινότητας του Καρμίου, αλλά και να ενώσω τις προσευχές μου με τις δικές σας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, οι Καρμιώτες δήλωσαν το παρών τους και έλαβαν μέρος στις πιο σκληρές μάχες το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. Στο σημείο της απόβασης στο Πέντε Μίλι, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στον Προφήτη Ηλία, στη Λευκωσία….και οπουδήποτε αλλού τους κάλεσε το καθήκον.

Άνθρωποι απλοί, που μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους τους.

Και που την ώρα της κρίσης έσπευσαν να θέσουν ξανά τον εαυτό τους στη διάθεσή της πατρίδας, να σταθούν και πάλι στο πλευρό της, αγωνιζόμενοι ενάντια στον κατακτητή.

Με πατριωτισμό και φιλοπατρία επιτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο, κατά τον άνισο εκείνο αγώνα, απέναντι στους Τούρκους εισβολείς.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας να σας μεταφέρω για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της Κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Είναι πραγματικά καιρός να στραφούν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και να ενισχυθούν οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι εφτά από τους δεκατρείς ήρωες της Κοινότητας Κάρμι, αγνοούνται, 44 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα. Ο ένας δε, αγνοείται από το 1964.

Πρέπει το μνημείο των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων της Κοινότητας Κάρμι, να λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων.

Να κρατά τις προσπάθειές μας προσηλωμένες στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.

Με τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αρχές των πεσόντων, εμείς πρέπει να μένουμε σταθεροί και ακλόνητοι στο ιερό μας χρέος. O τερματισμός του στάτους κβο που επέβαλε η εισβολή και η κατοχή εδώ και 44 και πλέον χρόνια, είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Η Κύπρος και ο λαός μας, δεν συμβιβάζεται με την κατοχή, δεν αποδέχεται τη συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αποφασισμένος και έτοιμος ώστε μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου να καταλήξουμε σε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών, των αξιών και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές πως μόνο μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, μέσα από έναν παραγωγικό διάλογο, θα πετύχουμε μια λύση που θα φέρει ειρήνη και ευημερία.

Θα πρέπει ταυτόχρονα το κράτος μας να μπορεί να λειτουργήσει, να μπορεί να είναι κυρίαρχο, ανεξάρτητο και να ανήκει στους νόμιμους κατοίκους του.

Το να κερδίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, το μέλλον που αξίζει και σε εμάς και στα παιδιά μας είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι ήρωές μας.

Κλείνοντας, θέλω να στείλω το μήνυμα πως μόνο με την ενότητα, θα πετύχουμε το καλύτερο μέλλον που μας αξίζει.  Καλούμε όλους, όσο ποτέ άλλοτε να στηρίξουν τις προσπάθειες του Προέδρου, ώστε να χτίσουμε το καλό της Κύπρου μας.

Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί μας σε αυτό τον δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Μεγαλοδύναμος να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

______________

/ΣΧ