Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2019 10:20

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και διοργάνωση της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, ενός ιδιαίτερα δραστήριου και συντονισμένου, αλλά και ενημερωμένου κοινωνικού φορέα, ο οποίος εμμένει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, εν όψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Σας διαβεβαιώνω εξ αρχής ότι η θέση μου παραμένει σταθερή σε ό,τι αφορά στη στήριξη της Συμμαχίας και, συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση των αναγκαίων και εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας.

Η θεματολογία της εν λόγω ημερίδας αποδεικνύει την ενημερότητα που επιδιώκετε να διατηρείται, βάσει μίας εναρμονιστικής προώθησης των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Υγείας και, παράλληλα, τη σημαντικότητα της συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς, βάσει των οποίων επιτυγχάνεται η αποτελεσματική διαχείριση των πολύπλοκων ή σπάνιων παθήσεων που χρήζουν εξειδικευμένης θεραπευτικής αγωγής. Η προγραμματισμένη σημερινή ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της Κύπρου σε δύο Δίκτυα, αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη βάση για περαιτέρω προώθηση των Ευρωπαϊκών Δικτύων Αναφοράς σε εθνικό επίπεδο.

Εμμένω στη σημαντικότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, αφού αυτά μπορούν να προσφέρουν το σημαντικό πλεονέκτημα της εμπειρίας, μέσα από την προτερόχρονη διαχείριση κρατικών σχεδίων υγείας και εκσυγχρονισμού των παραμέτρων, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις και περιστατικά σπάνιων παθήσεων. Συνεπώς, από την υστερόχρονη εφαρμογή του ΓεΣΥ στην Κύπρο θα πρέπει να απουσιάζουν οποιαδήποτε κενά και αβλεψίες ως προς την αντιμετώπιση των σπάνιων παθήσεων.

Στο νέο αυτό εκσυγχρονιστικό βήμα στον τομέα της Υγείας για παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, η εμπειρογνωμοσύνη των ειδικών, αλλά και η ενημέρωση των πολιτικά εμπλεκομένων προϊσταμένων διαδραματίζει καίριο ρόλο, όχι μόνο στη λειτουργία, αλλά και στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Ως υποστηρικτής της βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας και εφαρμογής ενός βιώσιμου και ορθά δομημένου ΓεΣΥ, θεωρώ ότι η επαφή με μεγαλύτερα Δίκτυα θα προσφέρει σαφώς μία πλεονεκτική τεχνογνωσία. Ημερίδες, σαν τη σημερινή, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, αφού ενίοτε θεωρούσα ότι η ανταλλαγή εμπειριών αναδύει τα τυχόν κενά που υπάρχουν, ενώ παράλληλα προτείνονται λύσεις.

Ο μικρός πληθυσμός της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει ένα ευμεταχείριστο δείγμα, στο οποίο να έχουν απαλειφθεί οποιεσδήποτε αβλεψίες και κενά, με στόχο την παραδειγματική υποστήριξη παθόντων από σπάνιες παθήσεις.

Ολοκληρώνοντας, να ευχηθώ επιτυχία της εν λόγω ημερίδας και τα πορίσματα αυτής να αποτελέσουν δείκτη προόδου και βελτίωσης.

Σας ευχαριστώ.         

(ΑΜ/ΣΧ)