Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-01-2019 14:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου, με θέμα: Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που σκοπό έχει την ενημέρωσή σας για την Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό που προτίθεται να εφαρμόσει το Υπουργείο , ώστε να ανταποκριθούμε στις Διεθνείς Συμβάσεις και στις πρόνοιες της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό της Ε.Ε, στις εισηγήσεις της Αξιολόγησης Αναδιάρθρωσης του Κυπριακού Αθλητισμού από την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό και στη διαμόρφωση ενός νέου αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας που θα συνάδει με τις σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και θα αξιοποιεί στο μέγιστο τις πρόνοιες της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό. Να υπενθυμίσουμε ότι η Λευκή Βίβλος υιοθετήθηκε από τη χώρα μας τον Ιούλιο του 2008, ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά κι εγώ προσωπικά, έχουμε λάβει υπόψη μια σειρά δεδομένων, τα οποία είναι έκδηλα τα τελευταία χρόνια στον χώρο του Αθλητισμού, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να δρομολογηθεί μια ανοδική πορεία, τόσο στον Αναπτυξιακό Αθλητισμό όσο και στον  Μαθητικό Αθλητισμό, καθώς και στον καθαρά Αγωνιστικό Αθλητισμό που καλλιεργείται από τις Εθνικές μας Ομοσπονδίες, αλλά και στον Υψηλό Αγωνιστικό Αθλητισμό που χαρακτηρίζεται από επαγγελματικές δομές και διαχωρίζεται από τον Ερασιτεχνικό Αθλητισμό.

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονίσουμε ότι σ’ αυτήν την προσπάθειά μας, ήδη ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, με τις ορθές πολιτικές του, συμβάλλει και οδηγεί τον Αγωνιστικό μας Αθλητισμό σε μια ανοδική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες κατά καιρούς είχε περιέλθει η χώρα μας. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στην εκδήλωση «Ημέρα Αθλητή» στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεχάρη αθλητές και αθλήτριες για τις μεγάλες και σημαντικές επιτυχίες που είχε η Κύπρος.

 

Έχοντας σήμερα μαζί μας τον Κυπριακό Οργανισμού Αθλητισμού, την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, εκπροσώπους των Εθνικών μας Ομοσπονδιών, επιθυμώ να τους ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την μεγάλη και διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε ο αθλητισμός μας να βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο, πρωτόγνωρο για μια μικρή χώρα. Τα σπουδαία επιτεύγματα των αθλητών μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι η προοπτική του κυπριακού αθλητισμού για πρόοδο και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες είναι και αισιόδοξη και αναμενόμενη, μέσα από μία εθνική στρατηγική με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές. 

Αγαπητοί φίλοι,

Αθλητικοί συνεργάτες,

Παρά το γεγονός ότι ο Αθλητισμός έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, προσφέροντας συγκινήσεις και στιγμές εθνικής υπερηφάνειας, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, υπάρχουν φαινόμενα που εκφεύγουν του ολυμπιακού πνεύματος, των αρετών και των ιδεωδών που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Η βία στους αθλητικούς χώρους, ο χουλιγκανισμός, το ντόπινγκ, οι «προσυνεννοημένοι» αγώνες, το στοίχημα ως γενεσιουργός αιτία πολλών προβλημάτων, η έντονη εμπορευματοποίηση, είναι φαινόμενα τα οποία δεν τιμούν τον τόπο μας, προκαλούν κοινωνική αναστάτωση και αμαυρώνουν την εικόνα του κυπριακού αθλητισμού. 

 

Πέραν των πιο πάνω, θα πρέπει να μας προβληματίσει και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τελευταίου ευρωβαρόμετρου, η χώρα μας κατατάσσεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όσον αφορά στην αθλητική ενασχόληση, με στόχο την Υγεία των Πολιτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απουσία της αθλητικής ενασχόλησης συνδέεται άμεσα και με το έντονο πρόβλημα της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συντελέσει καταλυτικά στην άμβλυνση του προβλήματος και να προχωρήσει στην εξυγίανση και ανάπτυξη του αθλητισμού, θέτοντας ως βάση τα πανανθρώπινα ολυμπιακά και αθλητικά ιδεώδη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής έχει δύο βασικούς στόχους:

  • Την κοινωνική διάσταση του Αθλητισμού με βασικό στόχο την υγεία των πολιτών.
  • Τη λειτουργία του Αθλητισμού μέσα από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα αναγνωρίζει την οργανωτική δομή και λειτουργία του κάθε Οργανισμού.

Βασική αρχή της Εθνικής μας Στρατηγικής είναι ο απόλυτος σεβασμός στη διατήρηση του Αυτοδιοίκητου του Αθλητισμού, μέσα από τις πρόνοιες του Ολυμπιακού Χάρτη, καθώς και των Ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Όσον αφορά στο Αυτοδιοίκητο του Αθλητισμού, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσω ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από διεθνή οίκο.

Η  Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό θα στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας, προσδιορίζει τους φορείς που θα καθορίσουν την Εθνική μας Στρατηγική, καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών τους σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο δεύτερος πυλώνας, καθορίζει τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για υλοποίηση της μελέτης της Εθνικής Στρατηγικής Πολιτικής.

Κυρίες και Κύριοι,

Έχω ήδη προχωρήσει στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα αθλητισμού, με σκοπό να καθορίσει το γενικό πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο Πρόεδρος και η Γ.Δ. του ΚΟΑ, ο Πρόεδρος και η Γ. Δ. της ΚΟΕ, οι Συντονιστές Επιθεωρητές Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί Αθλητικών Θεμάτων, καθώς και ο τέως Γενικός Διευθυντής του ΚΟΑ και Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΚΕΣΟΑ).

 Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι η Εθνική Στρατηγική, η οποία θα καλύπτει τόσο τον σχολικό όσο και τον εξωσχολικό αθλητισμό, θα συνάδει με τον εξαετή Στρατηγικό Σχεδιασμό του ΚΟΑ, ο οποίος ετοιμάστηκε και θα υποβληθεί πολύ σύντομα στο Υπουργείο.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, θα αξιολογηθούν και οι Στρατηγικοί Σχεδιασμοί των άλλων φορέων που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Ήδη, ο πενταετής Σχεδιασμός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει κατατεθεί στο Υπουργείο και με την ευκαιρία να συγχαρώ την ΚΟΕ για τον αξιόλογο σχεδιασμό της.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι με πρωτοβουλία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής Μέσης Εκπαίδευσης, το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναθέσει σε διεθνή εταιρεία, την ετοιμασία τριετούς σχεδίου ανάπτυξης για τον Σχολικό Αθλητισμό, ο οποίος επίσης θα ενταχθεί στην Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό.

Σας πληροφορώ ακόμη ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για υιοθέτηση «Εθνικού Προγράμματος Αξιολόγησης Φυσικής Κατάστασης παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας», με στόχο την υγεία των μαθητών και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Το πρόγραμμα θα καταγράφει τη φυσική κατάσταση του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού ηλικίας 12-17 ετών και με βάση τα αποτελέσματά του θα οργανώνονται οι ανάλογες παρεμβατικές δράσεις.

Επιπρόσθετα, κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα επισκεφθεί την Κύπρο, αρχές Απριλίου, προκειμένου να αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με την «προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία» και να ενισχύσει τη δια-τομεακή συνεργασία προώθησης της φυσικής δραστηριότητας στο σχολικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια αποτελεσματική Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό, απαιτεί γερές βάσεις, οι οποίες θα λειτουργούν διαχρονικά και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τον αθλητισμό, στο σύνολό του. Σύνθημά μας το ρητό Citius-Altius-Fortius. Ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα. Ταχύτερα στην αθλητική απόδοση, αλλά και στην αντίληψη, ψηλότερα στο αθλητικό βάθρο, αλλά και στην ηθική ανάταση και δυνατότερα στο σώμα και την ψυχή. Με άλλα λόγια, το σύνθημά μας εστιάζει στον διαρκή αγώνα για συνεχή βελτίωση και τελειοποίηση. Μια βελτίωση που επιδιώκουμε και στο αθλητικό γίγνεσθαι το τόπου μας.

Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ, τους λειτουργούς του Υπουργείου, αλλά και στις Εθνικές Ομοσπονδίες, για την άριστη και αποτελεσματική συνεργασία μας.

Κλείνοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε με ζήλο και προσήλωση στις προσπάθειές μας για χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, με μοναδικό όραμα τη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας, όπου οι αρχές και οι αξίες του αθλητισμού, του ολυμπισμού και του «ευ αγωνίζεσθαι»  θα διαπρέπουν.

(ΙΠ/ΑΜ/ΕΙ)