Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-01-2019 14:55

Δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου αναφορικά με τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης

Η Κυβέρνηση από την αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του, όχι με αμηχανία, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, γνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν από τη μια, οι συντεταγμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου στο δικαστικό Σώμα και από την άλλη, οι αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, τις ενέργειες των οποίων η Κυβέρνηση δεν θα έπρεπε και ούτε είναι ορθό να προκαταλάμβανε παρεμβαίνοντας, κατά τρόπο που να έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Τα ζητήματα που εγείρονται, όπως έχουν αναδυθεί από τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, σίγουρα δεν μπορούν να αφεθούν χωρίς να απασχολήσουν τους υπό αναφοράν μηχανισμούς και θεσμούς της Δημοκρατίας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το μόνο βέβαιο είναι ότι πλήττεται το κύρος της απονομής της δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του κοινού στα δικαστήρια.

Συνεπώς, η ενεργοποίηση των μηχανισμών και θεσμών είναι αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η λήψη διορθωτικών μέτρων. Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων, στο μέρος που εμπίπτει στις αρμοδιότητές μας, ως Υπουργείο έχουμε υποβάλει και εισηγήσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια και τη δεοντολογία σε ένα σύγχρονο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Κυβέρνηση εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Δικαιοσύνης και δεν θα διστάσουν να ενεργήσουν, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο απαιτείται από μέρους τους, στο πλαίσιο των αυστηρών προνοιών του Συντάγματος.

(ΕΚ/ΜΛ/ΣΧ)