Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-01-2019 20:48

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην παρουσίαση της μακέτας της μαρίνας Παραλιμνίου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην παρουσίαση του τελικού σχεδιασμού της μαρίνας Παραλιμνίου, ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου υποδομής για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και όχι μόνο.

Η μαρίνα Παραλιμνίου, που θα κηρυχθεί επίσημο σημείο εισόδου της Δημοκρατίας, θα είναι δυναμικότητας 300 σκαφών, ενώ θα περιλαμβάνει οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 110 εκατομμύρια ευρώ και τα κεφάλαια προέρχονται εξ ολοκλήρου από Κύπριους επενδυτές, την PMV Maritime Holdings Limited, κάτι που αποδεικνύει εκ νέου πως οι Κύπριοι επιχειρηματίες πιστεύουν και στηρίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της πατρίδος μας.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη των σημαντικών αναπτύξεων στον τουριστικό τομέα που υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης τα τελευταία έτη, όπως το καζίνο – θέρετρο, οι μαρίνες Αγίας Νάπας, Λεμεσού και Λάρνακας, τώρα και Παραλιμνίου, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, μεικτές τουριστικές αναπτύξεις και γήπεδα γκολφ.

Αναπτύξεις οι οποίες υπήρξαν μέρος της ευρύτερης στοχευμένης πολιτικής που υιοθετήσαμε με απώτερο στόχο να καταστήσουμε τη χώρα μας προορισμό ποιοτικών επενδύσεων και ως εκ τούτου να διανοίξουμε νέες προοπτικές σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο.

Η δημιουργία και η υψηλή προστιθέμενη αξία των έργων αυτών, ενισχύουν καθοριστικά τη θέση της Κύπρου στις νέες απαιτητικές συνθήκες που ολοένα διαμορφώνονται στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον, ενώ επιφέρουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον τόπο μας.

Οφέλη τα οποία, συνοψίζονται, μεταξύ άλλων, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην εισροή άμεσων και έμμεσων εσόδων προς το κράτος και κυρίως, προσδίδοντας νέα ταυτότητα και εμπλουτίζοντας το τουριστικό μας προϊόν, στην περαιτέρω προσέλκυση ποιοτικού τουριστικού ρεύματος.

Αξίζει να αναφέρω το γεγονός ότι η δημιουργία των εν λόγω αναπτυξιακών έργων προκύπτει και σαν αποτέλεσμα της σειράς πολεοδομικών, φορολογικών και άλλων κινήτρων και στοχευμένων μέτρων που προωθήσαμε, αναγνωρίζοντας την κεφαλαιώδη σημασία της επενδυτικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη του τόπου.

Κίνητρα όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τουριστικές επιχειρήσεις, η επιταχυνόμενη απόσβεση για επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες και σωρεία άλλων μέτρων, τα οποία δημιούργησαν ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό πλαίσιο αναπτύξεων και επενδύσεων το οποίο τόνωσε την επιχειρηματική και κατασκευαστική δραστηριότητα.

Ως καταδεικνύεται και από το παρόν έργο αμιγώς κυπριακής επενδυτικής πρωτοβουλίας, είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που διαπιστώνουμε ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες, με τον  δυναμισμό και την ικανότητα που τους διακρίνει, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν στον μέγιστο βαθμό τα κίνητρα και τα μέτρα που προωθήσαμε.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε σημαντικά η δυναμική και η εξωστρέφεια της τουριστικής βιομηχανίας, όπως καταδεικνύεται από την αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, όπου την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι συνολικές αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα τρία εκατομμύρια 800 χιλιάδες.

Κομβικής σημασίας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του τομέα του τουρισμού αποτελεί η σύσταση Υφυπουργείου Τουρισμού. Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στα πολιτικά κόμματα που υιοθέτησαν μια πραγματικά προοδευτική μεταρρύθμιση που θα συμβάλει σημαντικά ακόμα στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του τουριστικού μας προϊόντος.

Η αποκλειστική πλέον εποπτεία του τουρισμού από έναν φορέα με πολιτική καθοδήγηση, δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ανάδειξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, τη σταθερή ανάπτυξη και  πλήρη εναρμόνιση με τα νέα δεδομένα που διέπουν την παγκόσμια τουριστική αγορά, την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό και ως εκ τούτου την αειφόρο συμβολή του τουριστικού τομέα στην οικονομία.

Η μαρίνα Παραλιμνίου αναμένεται να αποφέρει, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και μετά την ολοκλήρωσή της, πολλαπλασιαστικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου.

Ενδεικτικό των προλεχθέντων, είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συμφωνίες για την εμπορική χρήση των χώρων, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και όσον αφορά την αγορά οικιστικών μονάδων. 

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζοντας την εικόνα της περιοχής αναμένεται να ενισχύσει και να προσδώσει σημαντική ώθηση στην εμφανώς παρατηρούμενη ανάπτυξη που σημείωσε η επαρχία Αμμοχώστου τα τελευταία χρόνια με νέα σημαντικά έργα υποδομής, όπως η μαρίνα Αγίας Νάπας, το υπό εξέταση γήπεδο γκολφ – καταβάλλουμε προσπάθειες για να δούμε πώς μπορούν να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που αναφύονται λόγω της περιοχής που έχει κηρυχθεί ως δασική έκταση, αλλά με έναν ανασχεδιασμό ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα - η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων

Η υλοποίηση των έργων αυτών, πέραν της προφανούς αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της ελεύθερης Αμμοχώστου, θα προσελκύσουν νέες ξένες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα αυξήσουν τα έσοδα από παραδοσιακές και νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης, θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Και δεν μπορεί παρά το γεγονός αυτό να μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού προς την κατεύθυνση της γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής αναβάθμισης του Παραλιμνίου και της Επαρχίας Αμμοχώστου, η συμβολή της Κυβέρνησης υπήρξε καθοριστική.

Συμβολή, η οποία επιβεβαιώνει την προτεραιότητα που αποδίδουμε στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων έκαστης επαρχίας, επιδεικνύοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για την αναπτυξιακή πολιτική των τοπικών Αρχών.

Επίρρωση τούτων, αποτελεί η υλοποίηση σειράς έργων τα οποία ως τελικούς αποδέκτες των ποικίλων θετικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν έχουν τους ίδιους τους πολίτες, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ενστερνιζόμενοι το όραμα όχι μόνο του Δήμου Παραλιμνίου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, προωθήσαμε έργα αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής για τους δήμους και κοινότητες τα οποία υπερβαίνουν τα 114 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται έργα κοινής ωφελείας ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ, με τον Δήμο Παραλιμνίου να επωφελείται με έργα ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα έργα αυτά, λειτουργώντας προς την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, καθιστούν απολύτως σαφή τα θετικά αποτελέσματα που δύναται να προκύψουν από μια εποικοδομητική και ειλικρινή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής εξουσίας.

Όπως έχω πολλές φορές σημειώσει, θα ήθελα να σας επαναβεβαιώσω ότι πάντοτε στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος της χώρας, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξή μας τόσο στα ώριμα προς υλοποίηση έργα όσο και στους αναπτυξιακούς στόχους και επιδιώξεις που θέτουν όλες οι τοπικές Αρχές.

Έργα μεγάλων αναπτύξεων όπως η μαρίνα Παραλιμνίου, με τη δυνατότητα που προσφέρουν για την ανάπτυξη όλης της ακίνητης περιουσίας που συνθέτει τη χερσαία ζώνη της περιοχής, αποτελούν έργα πνοής και σημείο αναφοράς για ολόκληρο τον τόπο.

Η προώθηση τους επομένως είτε από το κράτος είτε από τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τη συνεργασία των δύο, και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση και την ολοκλήρωσή τους είναι κομβικής σημασίας, αφού αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.

Συγχαίροντας για ακόμη μια φορά τις συνεργαζόμενες εταιρείες, και ιδιαίτερα την εταιρεία J&P, αλλά και όλους τους συντελεστές προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση του έργου, το οποίο, όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της υπογραφής των σχετικών συμβολαίων, «έδωσε ελπίδα στην επαρχία μας έδωσε μέλλον στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

(ΡΜ/ΣΧ)