Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-01-2019 16:38

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για Brexit και Κυπριακό

Εμείς επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον, είπε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είχα την ευκαιρία να ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Λονδίνο όλα τα σενάρια είναι πιθανά, άρα η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2017 για να διαχειριστούμε ακόμη και το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, έχει εντατικοποιηθεί και συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε σε συνεχή επαφή, έτσι ώστε, αναλόγως των αποτελεσμάτων, να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί.

Η προετοιμασία για όλα τα σενάρια γίνεται σε συνεργασία και με τα άλλα κράτη μέλη αλλά και με την ίδια την ΕΕ.

Σίγουρα, η επιθυμία μας είναι να υπάρξει η έξοδος, όπως ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού, στη βάση μιας συμφωνίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν, η ΕΕ οφείλει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί ένα τέτοιο σενάριο».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζεται η συμφωνία για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο από μια ενδεχόμενη απουσία συμφωνίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι  «το θέμα των Βρετανικών Βάσεων ήταν μέσα στους όρους εντολής της διαπραγμάτευσης του κ. Μπαρνιέ με την Βρετανία. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις ήταν μεταξύ της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη βρετανική πλευρά και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο έχει συμφωνηθεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, το συγκεκριμένο κείμενο δεν θα έχει την όποια ισχύ».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε εξάλλου την ικανοποίηση του για τη στάση της Επιτροπής και όλων των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, στις συζητήσεις που γίνονται στόχος είναι – και θεωρούμε αυτός ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός -  να μην υπάρξει η όποια αλλαγή όσον αφορά ειδικότερα στα δικαιώματα όσων Κυπρίων ζουν ή/και εργάζονται εντός των Βρετανικών Βάσεων. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πολύ υψηλά στην ημερήσια διάταξη, τα οποία θα τύχουν χειρισμού σε περίπτωση μη συμφωνίας».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχει διμερής ανάμεσα σε Κύπρο και Βρετανία, ο κ. Υπουργός απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο της ΕΕ με τη Βρετανία».

Σε ερώτηση αν πρέπει να υπάρξει διμερής διάλογος σε περίπτωση μη συμφωνίας με την ΕΕ, είπε ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία αποχώρησης, η ΕΕ και η Βρετανία θα υιοθετήσουν μια προσωρινή διευθέτηση – δεν θα είναι τελική διευθέτηση - σε πολύ σημαντικούς τομείς που θα διέπουν αυτή τη σχέση μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Το θέμα των Βρετανικών Βάσεων είναι μέσα σε αυτά τα σημαντικά θέματα για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει αυτή η προσωρινή διευθέτηση μέχρι να υπάρξει η συμφωνία. Έχουν επιλεγεί από την ΕΕ και από τα κράτη μέλη ένας συγκεκριμένος αριθμός σημαντικών θεμάτων και σε αυτά τα θέματα είναι και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων».

Ερωτηθείς για την κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ερωτηθείς για το περιεχόμενό της, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ενημερωθεί για τη χθεσινή κοινωνική συζήτηση του κ. Κυπριανού με τον κ. Ακιντζί. 

Γενικότερα, εμείς στηρίζουμε τις επαφές με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επαφές που μπορούν να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, αντιλαμβάνεστε, είναι θετικές».

Πρόσθεσε ότι «η θέση της δικής μας πλευράς, η θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στην κα Λουτ, είναι η ανάγκη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς το συντομότερο δυνατόν για να οδηγηθούμε σε επανέναρξη των συνομιλιών.

Δεν έχουμε θέσει ούτε όρια σε σχέση με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε σε σχέση με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Όλα αυτά είναι αφορμές ενδεχομένως ελλείψει πολιτικής βούλησης. Η δική μας θέση, η θέση που ο Πρόεδρος ξεκάθαρα μετέφερε στην κα Λουτ, και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά της θα φέρει αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν, είναι να ξεκινήσουμε αφού συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς σε σχέση με την ενημέρωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ξένους διπλωμάτες χθες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «έγιναν αναφορές που θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αναφορές που, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται από πλευράς Τουρκίας, δεν ευσταθούν και δεν εκπροσωπούν ή μεταφέρουν τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Γνωρίζουν οι διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο τις ξεκάθαρες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή ακούμε και τις δημόσιες δηλώσεις είτε από τον κ. Ακιντζί είτε από τον κ. Τσαβούσογλου».

Σε ερώτηση πόσο ανησυχεί η Λευκωσία από την ένταση της Τουρκίας να καθυποτάξει την τουρκοκυπριακή συνιστώσα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι κάτι που μας ανησυχεί. Δεν είναι μόνο στον τομέα της οικονομίας, είναι στον τομέα της εκπαίδευσης, είναι στην καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Είναι για αυτό το λόγο που εμείς επιθυμούμε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να σχεδιάσουμε το κοινό μας μέλλον. Από την άλλη ενισχύει την ίδια στιγμή τη θέση μας. Τη θέση μας όσον αφορά από την μια την ανάγκη λειτουργικότητα της λύσης χωρίς τις όποιες έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά και την ίδια στιγμή τη θέση μας για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που είναι ξεκάθαρη για την ανάγκη άμεσου τερματισμού των όποιων εγγυητικών ή παρεμβατικών δικαιωμάτων και με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων. Μια θέση η οποία πλέον γίνεται αποδεκτή στη διεθνή κοινότητα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Ακιντζί μέχρι την επάνοδο της κα Λουτ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν υπήρξε κάποια επαφή, η οποία αν γινόταν σίγουρα θα προχωρούσαμε και σε σχετική ανακοίνωση. Η κα Λουτ ίσως επιστρέψει στην Κύπρο περί τα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλο αυτό το διάστημα εργάζεται προς την κατεύθυνση του να συμφωνηθούν όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών».

(ΡΜ/ΕΙ)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα