Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-01-2019 17:11

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κύπρου

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρα Τάσο Χριστοφίδη.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων τόσο όσον αφορά θέματα εκπαίδευσης αποδήμων όσο και για θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους μας, αλλά και τις θρησκευτικές ομάδες.

Ο Επίτροπος Προεδρίας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη διεύρυνση της συνεργασίας τους σε θέματα διασποράς και συμφώνησαν στην προώθηση περαιτέρω δράσεων ιδιαίτερα προς τη νεολαία της διασποράς μας.

Οι δράσεις αυτές, μεταξύ άλλων, αφορούν στη στήριξη των Κυπρίων αποδήμων σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσω διοργάνωσης διαδικτυακών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, αποστολής οπτικογραφημένων διαλέξεων στα αγγλικά, την παραχώρηση υποτροφιών σε απόδημους της Κύπρου.

Ο Πρύτανης εισηγήθηκε την έναρξη συνεργασίας μέσω των προγραμμάτων Erasmus, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση του θερινού εξαμήνου για τους απόδημους Κύπριους.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε, κατά τη συνάντηση, ότι «η Διασπορά μας πρέπει να συνεχίσει να κρατά τους δεσμούς με την πατρίδα. Έχουμε υποχρέωση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες τους, στην Ιστορία τους, στη γλώσσα τους, στην κουλτούρα και στην παράδοση του τόπου μας. Η νέα γενιά της Διασποράς μας αποτελεί το πιο ζωντανό  και ελπιδοφόρο κομμάτι της Διασποράς μας».

Αναφορικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να γίνει λεπτομερής ιστορική καταγραφή των ευαίσθητων δεδομένων που αφορά στο θέμα των αγνοουμένων μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η ετοιμασία και η υπογραφή  Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο φορέων.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου και ευχήθηκε η συνεργασία που ξεκινά να είναι η απαρχή μιας εποικοδομητικής και προσοδοφόρας συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε τον κ. Φωτίου ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα σταθεί δίπλα από το όραμα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για υλοποίηση των όσων υπηρετεί.

_____________

ΡΜ/ΣΧ