Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2019 09:03

Ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας σχετικά με πρόσφατες αναφορές και ανακοίνωση του ΠΑΣΙΝ

Με λύπη και έκπληξη παρακολουθούμε, τις τελευταίες μέρες, τη νέα ηγεσία του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), να έχει επιδοθεί σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία δημιουργίας έντασης και αίσθησης ανασφάλειας, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της παραπληροφόρησης, της διαστρέβλωσης και της υπερβολής, με γλώσσα και ύφος που δεν είναι σε συνέπεια με την ιστορία του Συνδέσμου και που σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε ότι  εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του.

Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΙΝ  έχει μπει σε μια ετεροχρονισμένη, άκαιρη και άτοπη προσπάθεια αμφισβήτησης και ανατροπής των σχεδιασμών και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, επιχειρώντας να ξαναφέρει στο προσκήνιο πολύ-ασφαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι πολίτες, οι οργανωμένοι φορείς, τα κόμματα, η Βουλή και η συντεταγμένη πολιτεία στο σύνολό τους, έχουν αποφασίσει οριστικά ότι το ΓεΣΥ θα είναι ισότιμο, καθολικό, αλληλέγγυο, κοινωνικό, ενιαίο, και όχι ένα σύστημα όπου η πλειοψηφία των πολιτών να είναι υποχρεωμένη να παίρνει δεύτερης κατηγορίας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για αυτό, οφείλουμε να ενημερώσουμε τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΙΝ ότι καμιά επικοινωνιακή προσπάθεια δαιμονοποίησης και υπόσκαψης του έργου του ΟΑΥ και των υφιστάμενων σχεδιασμών, δεν είναι ικανή να σταματήσει την πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ στα καθορισμένα πλαίσια και χρονοδιαγράμματα.

Σε σχέση με τα σημεία που αναφέρθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Οργανισμός επιθυμεί να αναφέρει τα εξής:

  • Το ΓεΣΥ προβλέπει τη συμμετοχή των παρόχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και προς αυτό τον στόχο ο Οργανισμός είχε αναπτύξει μια μακροχρόνια συνεργασία με τις εκάστοτε ηγεσίες του ΠΑΣΙΝ με σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο νέο περιβάλλον του ΓεΣΥ.
  • Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός από το 2010 παρείχε τη δυνατότητα όλων των νοσηλευτηρίων να εκπαιδευτούν και να συμμετέχουν δωρεάν στο σύστημα υπολογισμού της αποζημίωσης ενδονοσοκομειακών περιστατικών του ΓεΣΥ (CY DRG). Από τον περασμένο Οκτώβριο δημοσίευσε την ενδεικτική τιμή της μονάδας ενώ αρχές Ιανουαρίου κοινοποίησε στον ΠΑΣΙΝ όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητήθηκαν.
  • Επίσης, συμφωνήθηκε όπως δοθεί χρόνος στο ΠΑΣΙΝ να μελετήσει τα εν λόγω στοιχεία και εφόσον εντοπιστούν τυχόν αποκλίσεις να υποδειχθούν στον Οργανισμό ώστε, εκεί και όπου δικαιολογείται, να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές.
  • Αντ’ αυτού η νέα ηγεσία του ΠΑΣΙΝ, σε αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί, δεν κατέθεσε  συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ανακοίνωσε τη διακοπή των διαβουλεύσεων και κάλεσε τα μέλη της να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ (έστω και αν δεν έχει γίνει ακόμη πρόσκληση για έκφραση ενδιαφέροντος).

Ο Οργανισμός παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της εφαρμογής του ΓεΣΥ την 1/6/2019, με σκοπό τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μέσα σε ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τους άλλους παρόχους, και προς αυτή την κατεύθυνση καλεί τον ΠΑΣΙΝ να προσέλθει σε ένα εντατικό και γόνιμο διάλογο συμβάλλοντας στην επιτυχή μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.

___________

/ΣΧ