Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-01-2019 11:59

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου στην ετήσια συνεστίαση του Συνδέσμου Γιαλουσιτών

Μεταφέρω σε όλους σας τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τη σημερινή εκδήλωση, όπως και τις ευχές του για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Μαζί, βέβαια, ευχόμαστε το 2019 να είναι η χρονιά που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας με μια λύση που θα μας απαλλάσσει οριστικά από την κατοχή και θα διασφαλίζει την κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας. Μια λύση χωρίς τις όποιες εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας, λύση που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν έχουμε δικαίωμα να αποδειχθούμε κατώτεροι εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας προασπίζοντας τα δίκαια μας. Ούτε και μπορούμε να αφήσουμε να παραγραφεί η πέραν των τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία μας, μέσα από την οποία σμιλεύτηκε η εθνική ταυτότητα μαζί με τις παραδόσεις μας.

Είναι άραγε ποτέ δυνατό να αφήσουμε να διαγραφεί η θαυμαστή ιστορία της πανέμορφης Γιαλούσας με την αμιγώς ελληνική ιστορική της διαδρομή ανά τους αιώνες; Με τους αγίους και μάρτυρες της χριστιανικής μας πίστης, τους φιλοπρόοδους κατοίκους της, καθώς και τους ήρωες σε όλες τις μάχες με τους εισβολείς και επιδρομείς από τον καιρό του Τεύκρου, γιού του Τελαμώνα, μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, αλλά και αργότερα, σε όλους τους αγώνες για την προάσπιση της ελευθερίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας;

Η απάντηση είναι όχι. Όλοι μαζί, και οι Γιαλουσίτες και οι άλλοι βιαίως εκτοπισθέντες από τις εστίες τους συμπατριώτες μας, δεν θα παύσουν  ποτέ να αγωνίζονται για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους και για την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή στην πατρώα γη.

Το διατρανώνουν αυτό σε κάθε ευκαιρία οι Γιαλουσίτες. Μέσα τους, όπως και μέσα στη σκέψη και την καρδιά όλων των προσφύγων, είναι οι αγαπημένοι τόποι τους που δεν εκχωρούνται ούτε και απεμπολούνται. Μπορεί τα ιερά και τα όσια τους να βεβηλώθηκαν, οι περιουσίες τους να συλήθηκαν ή να καταπατούνται από ξένους, αλλά τίποτα δεν μπορεί να διαρρήξει την μια και μόνη αλήθεια που είναι ότι αυτή η γη τους ανήκει. Είναι δική τους. Είναι η πατρίδα μας, είναι η ιστορία μας, είναι μέρος της ψυχής και του εαυτού μας.

Στον αγώνα αυτό της διατήρησης άσβεστης της μνήμης για την κατεχόμενη μας γη, όπως και για τη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας, συμβάλλει καθοριστικά και ο Σύνδεσμος Γιαλουσιτών, μαζί με όλα τα άλλα οργανωμένα σύνολα της Γιαλούσας.

Το χρέος μας αυτό οφείλουμε να το φέρουμε σε πέρας και για τη δικαίωση ειδικά όσων Γιαλουσιτών θυσιάστηκαν το 1974 πολεμώντας για την ελευθερία της ιδιαίτερης μας πατρίδας, ή έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας με συλλήψεις και εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Αναφέρω με ιδιαίτερη συγκίνηση τους Σάββα Καλλή Χατζηπαντελή, υπάλληλο τότε του Ταμιευτηρίου «Η Γιαλούσα», Στέλιο Νεοφύτου Σαββίδη, απόδημο της Αγγλίας, Παναγιώτη Κεμέκκη, μαθητή, Παύλο Ευαγόρα Χατζηδημήτρη, καθηγητή μουσικής, Τάκη Χατζηνικολάου, Δικαστή, Οδυσσέα Ηλία, αστυνομικό, Χρίστο Κοσμά, επίσης αστυνομικό, Μιχάλη Παράσχου, απόδημο Αγγλίας και Πιερή Αδάμου, υπάλληλο της Αρχής Ηλεκτρισμού, εννέα πολίτες που συνελήφθησαν στις 19 Αυγούστου 1974 και τα λείψανά τους ανευρέθηκαν χρόνια αργότερα σε ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωριό Γαλάτεια.

Αναφέρω ακόμα τους Χριστόδουλο Καουτζιάνη, καθηγητή αγγλικών, Κουμή Μαυρομμάτη, γεωργό και Γιαννάκη Χαραλαμπίδη, επιστάτη του Συνεργατικού Οργανισμού Καπνοπαραγωγών, που συνελήφθησαν σε μεταγενέστερες ημερομηνίες και εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι.

Αναφέρω, επίσης, έξι άλλους Γιαλουσίτες που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι: Τους Γεώργιο Χρίστου Ράφτη, Πέτρο Χαραλαμπίδη, Γιαννάκη Σάββα Λιασή, Λεωνίδα Κώστα Σιάφκου, Βασίλειο Σιαμπτάνη και Κώστα Σάββα Γιάγκου.

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Γιαλούσα. Εκατόν είκοσι έξι άλλοι κάτοικοι της συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία - αργότερα με προσπάθειες του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αφέθησαν ελεύθεροι - ενώ δεν ξεχνούμε και τη δολοφονία της Κυριακής Φράγκου που Τουρκοκύπριος γείτονάς της την έθαψε στην αυλή του σπιτιού της.

Σε όλους τους ήρωες και μάρτυρες της Γιαλούσας αποτίνουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής. Στον Σταύρο Στυλιανίδη, πεσόντα αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στον πεσόντα, επίσης, το 1957 αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Νικολάου, καθώς και τους στρατιώτες Κυριάκο Ζαχαρίου και Νίκο Ορφανίδη που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος το 1966 και το 1973 αντίστοιχα.

Και δεν ξεχνούμε, επίσης, ποτέ τους ήρωες μας του Μαρί. Η τραγωδία εκείνη, τον Ιούλιο του 2011, στοίχισε τη ζωή σε 13 λεβέντες μας, με πρώτους τον Διοικητή Ναυτικού Πλοίαρχο Ανδρέα Ιωαννίδη και τον Αντιπλοίαρχο Λάμπρο Λάμπρου, διοικητή τότε της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης». Πρόταξαν και οι δύο την αγάπη τους για την πατρίδα σηκώνοντας τους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες που δεν τους αναλογούσαν.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Η Γιαλούσα, όλη η Καρπασία και τα άλλα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας, είναι αγαπημένοι μας τόποι, τμήμα της μιας και αδιαίρετης στη σκέψη, το νου και την καρδιά μας πατρίδας, την οποία αγωνιζόμαστε να επανενώσουμε και να μετατρέψουμε σε τόπο ασφάλειας και ευημερίας όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Επιδιώκουμε μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και μόνον των νομίμων κατοίκων του νησιού μας και κανενός άλλου. Μια λύση χωρίς τις εγγυήσεις και τα όποια επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς στρατούς κατοχής, αλλά και χωρίς νικητές ή ηττημένους. Μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, σύμφωνης με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όπως και με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γι’ αυτή τη λύση αγωνιζόμαστε, αναμένοντας από την άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή βούληση και ετοιμότητα για λήψη των αποφάσεων που της αναλογούν. Η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα πρέπει να τις αναλάβει. Οι εκβιαστικές τακτικές της, όπως και οι απειλές που εκτοξεύονται από εκπροσώπους της θα πρέπει να τερματιστούν, και με πραγματική καλή θέληση και βούληση να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αφού προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία μέσω της συνεργασίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και των αντιπροσώπων του.

Γι’ αυτή την προσπάθεια και το  στόχο, μια πρέπει να είναι η επιλογή όλων μας: Αυτή της ενότητας, της σύνεσης και της υπευθυνότητας. Μόνο ενωμένοι και με την αναγκαία ομοψυχία και  σύμπνοια,  μπορούμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την απαλλαγή μας από τα στρατεύματα κατοχής και την επανένωση της χώρας και του λαού μας.

Προς όλους τους Γιαλουσίτες, σε αυτούς που ζουν διασκορπισμένοι στις ελεύθερες περιοχές, όσο και σε αυτούς που περιλαμβάνονται μεταξύ των αποδήμων μας, εύχομαι κάθε καλό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και σύντομη επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. 

______________

/ΣΧ