Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-01-2019 11:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη σε εκπαιδευτική έκθεση, χθες, στη Λάρνακα

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην Εκπαιδευτική Έκθεση, που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας και συγχαίρω θερμά την Ομοσπονδία για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής αυτής Έκθεσης.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενημερώσει τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς κι άλλους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα φοίτησης που προσφέρονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο στον τόπο μας όσο και στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο κι άλλους δημοφιλείς ακαδημαϊκούς προορισμούς για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Είναι γνωστό ότι η επιλογή κλάδου σπουδών είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους σημερινούς εφήβους, αφού θα αποβεί καθοριστική για τη μελλοντική τους πορεία και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν αποδεικνύει μόνο το έμπρακτο ενδιαφέρον, αλλά υποδηλώνει και την αγωνία των γονέων και κηδεμόνων της πόλης και της επαρχίας της Λάρνακας για το εκπαιδευτικό μέλλον των παιδιών μας. Έτσι, μέσα από την Έκθεση αυτή τους δίνουν την ευκαιρία να αντλήσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες και τους παρέχονται συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα τα βοηθήσουν στη μεγάλη απόφαση: την επιλογή της κατεύθυνσης των σπουδών τους και την επαγγελματική ενδυνάμωσή τους. Σταθερή επιδίωξη όλων μας παραμένει πάντα η ενίσχυση της μόρφωσης και η στήριξη των ονείρων των νέων μας.

Παράλληλα, παρέχεται η ευκαιρία σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης καθώς και φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, να ενημερώσουν υποψήφιους φοιτητές και άλλους ενδιαφερόμενους για τα διαθέσιμα προγράμματα σπουδών και άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η συνεχής ενημέρωση του κοινού και η αναβάθμιση των ευκαιριών πρόσβασης σε πληροφορίες, με έγκυρους και αντικειμενικούς τρόπους, με γνώμονα πάντα τις κοινωνικές ανάγκες καθώς και τις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, είναι αναγκαία και απαραίτητη.

Για τον λόγο αυτό ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε με κάθε τρόπο, οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στα πιο πάνω. Όπως είναι γνωστό, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού λειτουργεί η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, που είναι στελεχωμένη με άρτια καταρτισμένους Συμβούλους, οι οποίοι παρέχουν σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτική και επαγγελματική συμβουλευτική και στήριξη. Επίσης σε όλα τα σχολεία Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, οι Καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής στηρίζουν, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, μαθητές και γονείς και τους ενισχύουν γύρω από προσωπικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα. Παράλληλα, βοηθούν μεταξύ άλλων τους μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν τη λήψη ορθολογιστικών αποφάσεων, είτε αυτές αφορούν εκπαιδευτικά, επαγγελματικά είτε προσωπικά θέματα. Βοηθούν επίσης τους μαθητές, να αναγνωρίσουν τις ατομικές τους δυνατότητες, ενδιαφέροντα, δεξιότητες και κλίσεις, να γνωρίσουν τη φύση και τις απαιτήσεις διαφόρων επαγγελμάτων, καθώς και τις σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις, ώστε να οδηγηθούν σε ορθές εκπαιδευτικές επιλογές.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με την ενδυνάμωση των Υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου μας, τον εξορθολογισμό των θεμάτων φοιτητικής μέριμνας και τη συνεργασία μας με άλλους θεσμικούς φορείς, εκδηλώνουμε με υπευθυνότητα τη συνέχιση των προσπαθειών μας για την αυριανή εκπαιδευτική αναβάθμιση της μαθητιώσας νεολαίας μας, η οποία σύντομα θα βρεθεί στους ακαδημαϊκούς χώρους των Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ στον ρόλο των Ομοσπονδιών και των Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας. Οι γονείς και κηδεμόνες ήταν, είναι και θα είναι κύριος στρατηγικός εταίρος μας στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Μέσα από την κοινή διαβούλευση εκφράζουν πάντα τον γόνιμο προβληματισμό τους και εισηγούνται εποικοδομητικές λύσεις στον μεγάλο διάλογο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ο οποίος συνεχίζεται.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμά το έργο τους και τους ευχαριστεί για την αγαστή συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα που στοχεύουν στην ποιοτική και αποδοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι τελικοί αποδέκτες των καρπών της ωφέλιμης αυτής συνεργασίας είναι στο τέλος τα παιδιά μας και η ευρύτερη κοινωνία.

Κλείνοντας, επιθυμώ για άλλη μια φορά να συγχαρώ τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας για την εξαιρετική και άρτια διοργάνωση και να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την ευκαιρία ενημέρωσης που δίνετε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, στα παιδιά μας, καθώς και για την αξιόλογη εθελοντική δράση και το σημαντικό έργο που επιτελείτε.

Τέλος, ευχαριστώ όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα την Εκπαιδευτική αυτή Έκθεση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των επισκεπτών της.

 (ΙΠ)