Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-01-2019 14:27

Υπ. Υγείας: Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Κυβέρνηση δηλώνουν αποφασιστικότητα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, μετέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους των ασθενών για τις δικές τους θέσεις όσον αφορά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας. «Πάντα οι εισηγήσεις ειδικά από τους ασθενείς είναι καλοδεχούμενες διότι είναι και οι πρώτοι που βιώνουν τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

«Έχει τονιστεί στη συνάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αποφασιστικότητα για εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Όπως έχει χαρακτηριστεί, σήμερα είναι και η πρώτη ανεπίσημη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ, αφού από σήμερα πλέον ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δέχεται αιτήσεις από Προσωπικούς Ιατρούς για να εγγραφούν στο σύστημα», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα αυτόνομα πλέον δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό -και ήταν ένα από τα θέματα που είχαν συζητηθεί- φαίνεται και από τον Προϋπολογισμό των αυτόνομων νοσοκομείων, ο οποίος είναι αναπτυξιακός για το 2019. Θα συζητηθεί, εξ όσων αντιλαμβάνομαι, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και προβλέπει νέες θέσεις εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και τριπλασιασμό του κονδυλίου για εξοπλισμούς».

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και κάποια άλλα επιμέρους θέματα και εισηγήσεις και δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς την ΠΟΣΠΦ ότι «προχωρούμε αποφασιστικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ κ. Μάριος Κουλούμας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας για τη συνάντηση και την εποικοδομητική συζήτηση επί των θέσεων που κατέθεσε η ΠΟΣΠΦ σε σχέση με την καλύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ και ταχύτερη εφαρμογή της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Με μεγάλη ικανοποίηση έχουμε παρατηρήσει απόλυτη ταύτιση των θέσεών μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και με μεγάλη ικανοποίηση έχουμε ακούσει τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησής του για εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει ομόφωνα ψηφιστεί και όπως αυτό έχει σχεδιαστεί. Και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό: ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί παρά τα όποια εμπόδια μπαίνουν στην πορεία εφαρμογής του», τόνισε ο κ. Κουλούμας.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση δήλωσε ευθαρσώς ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και τα δημόσια νοσηλευτήρια «και αν χρειάζεται πέραν από τον Προϋπολογισμό που ήδη είναι αυξημένος, αλλά και πέραν αυτού, εάν παρουσιαστούν ανάγκες, τότε ναι, έχει δηλώσει ότι και με συμπληρωματικό Προϋπολογισμό θα έρθει να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες. Και αυτό μας ικανοποιεί πλήρως, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ο ΟΚΥπΥ θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και την εξυπηρέτηση των αναγκών του Κύπριου ασθενή και του Κύπριου πολίτη».

Ο κ. Κουλούμας σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, «θα ενισχυθεί ο ΟΑΥ έτσι ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις όποιες εκκρεμότητες απομένουν».

«Εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλούμας, «απευθύνουμε έκκληση προς τον ΠΙΣ, τις επιστημονικές εταιρείες και τον θεσμό που εκπροσωπεί τα δημόσια νοσηλευτήρια να προσέλθουν στον διάλογο. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τον διάλογο, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες του ΓεΣΥ. Για αυτό τους καλούμε, η έκκλησή μας είναι να έρθουν στον διάλογο κι εκεί όπου υπάρχουν θέματα και μπορούν να βελτιωθούν, να βελτιωθούν.

Επίσης, απευθύνουμε έκκληση προς τον κάθε γιατρό ξεχωριστά: Είναι η ώρα όπου ο κάθε γιατρός θα πρέπει να συνεργαστεί, θα πρέπει να συμβληθεί, θα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό των ασθενών και των πολιτών. Να εγγραφούν στους καταλόγους. Νομίζω ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Υγείας και όλοι όσοι συνεργάζονται και εμπλέκονται στα θέματα εφαρμογής του ΓεΣΥ, θα είναι εκεί ώστε να συζητήσουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρξουν, τα όποια θέματα πρέπει να βελτιωθούν και να βελτιώνονται έτσι ώστε το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος του Κύπριου ασθενή και του Κύπριου πολίτη».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «ιστορικό ορόσημο στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ και είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν πολλά ιστορικά ορόσημα, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας, ο Κύπριος πολίτης να είναι περήφανος για το Γενικό Σύστημα Υγείας που θα εφαρμόσει η Κύπρος προς όφελος όλων μας».

Ακολούθως, κληθείς να αναφέρει εάν θεωρεί τα νέα συμβόλαια προς τους ιατρούς του δημοσίου ελκυστικότερα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπήρξε μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω. «Δίνεται 15% αύξηση στον υφιστάμενο μισθό, ενώ και το ποσό που δίνεται για την εγγραφή αυξήθηκε από τις 3,000 στις 4,500. Από την ενημέρωση που έχω, τα συμβόλαια θα δοθούν για υπογραφή, αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδιαφέρον που φαίνεται να υπάρχει από γιατρούς από την Ελλάδα για συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ και ερωτηθείς εάν θα μπορέσει να προχωρήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ σε περίπτωση που αυτό το ενδιαφέρον δεν μετουσιωθεί σε πράξη, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι το ΓεΣΥ μπορεί να προχωρήσει. Σημείωσε δε πως «η πρόθεση σαν Υπουργείο, αλλά και του ΟΑΥ δεν είναι να φέρουμε γιατρούς από την Ελλάδα ή από οπουδήποτε αλλού, αλλά να εγγράψουμε γιατρούς από την Κύπρο. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα οικονομικά δεδομένα όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι πολύ ελκυστικό το ΓεΣΥ για γιατρούς από το εξωτερικό και δη από την Ελλάδα για να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, διότι οι απολαβές είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα. Και για αυτό υπάρχει και το σχετικό ενδιαφέρον σε επικοινωνία τους με τον ΟΑΥ. Τώρα αν θα μετουσιωθεί σε κάθοδο από την Ελλάδα, αυτό δεν το γνωρίζω.

Πρόθεσή μας, το τονίζω, είναι να εγγράψουμε γιατρούς από την Κύπρο, να δουλέψει το ΓεΣΥ με τους γιατρούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Το έχω τονίσει πάρα πολλές φορές, σε κανένα σχέδιο υγείας που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν ενταχθεί από την πρώτη μέρα όλοι οι γιατροί. Εντάσσεται ένα ποσοστό γιατρών και συνήθως εντός του πρώτου χρόνου εντάσσεται και η πλειοψηφία των γιατρών. Αυτό αναμένουμε ότι θα γίνει και στη δική μας περίπτωση. Το σημαντικό είναι να ενταχθεί ο αριθμός αυτός, για να ξεκινήσει υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά να δουλεύει το σύστημα. Αλλά δεν αναμένουμε να ενταχθούν στην ολότητά τους οι γιατροί από την πρώτη μέρα. Δεν είναι αυτές οι εκτιμήσεις μας και αυτό θέλω να το τονίσω για να μην υπάρχουν και λάθος μηνύματα όταν θα ξεκινήσουμε την 1η Ιουνίου 2019».

Ερωτηθείς πώς εξελίσσεται τις πρώτες ώρες η διαδικασία εγγραφής των γιατρών στο σύστημα του ΟΑΥ, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Δήλωσε δε πως σε συνεννόηση και με τον ΟΑΥ, δεν θα γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις ως προς τον αριθμό των ιατρών που θα εγγράφονται καθημερινά. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, το σύστημα δουλεύει κανονικά, το ίδιο και το λογισμικό, και φαντάζομαι τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει και τα πρώτα νούμερα ο ΟΑΥ», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αυτό το ενδιαφέρον προέρχεται από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Υπουργός είπε ότι το ενδιαφέρον εκδηλώνεται μόνο από τους ιδιώτες γιατρούς και επεσήμανε ότι «όλοι οι γιατροί του δημοσίου θα ενταχθούν με τον ΟΚΥπΥ στο ΓεΣΥ. Τώρα σε πρώτη φάση είναι οι Προσωπικοί Ιατροί, οι οποίοι έχει γίνει μια καταμέτρηση και είναι περίπου 150 γιατροί που δουλεύουν στα Κέντρα Υγείας σαν Προσωπικοί Ιατροί και είναι αυτοί που θα εντάξει ο ΟΚΥπΥ στο σύστημα».

Ερωτηθείς εάν ένας γιατρός που υπηρετεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του δημοσίου μπορεί να εγγραφεί, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ΟΑΥ για Προσωπικούς Ιατρούς ήταν προς όσους, σύμφωνα με τον νόμο, πληρούν τα κριτήρια εγγραφής στο πρώτο στάδιο. Σε μετέπειτα στάδιο, ο ΟΑΥ θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους να συμβληθούν. Στην περίπτωση των γιατρών του δημοσίου, ο ΟΑΥ θα συμβληθεί με τον ΟΚΥπΥ και ο ΟΚΥπΥ με τη σειρά του, ως εργοδότης θα καταρτίσει κατάλογο από το προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τις ανάγκες και τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των Τμημάτων. «Υπάρχει μια σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου και είναι ο εργοδότης που θα αποφασίσει σε ποιες Υπηρεσίες θα εργαστούν οι γιατροί που εργοδοτούνται αυτή τη στιγμή», ανέφερε καταληκτικά.

(ΜΚΥ)